YALFEST NL 2017 – Het verslag

Afgelopen zondag was HET grote event voor young adults: YALFEST NL 2017! Ik had erg lang getwijfeld of ik een kaartje zou kopen, maar uiteindelijk bemachtigde ik een ticket. De dag kwam steeds dichterbij en ik had er steeds meer zin in. Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover. Met vier boeken, mijn camera en natuurlijk een volle portemonnee stapte ik in de auto om af te reizen naar Aalsmeer. Vandaag lees je mijn verslag!

Ondanks dat ik dacht redelijk op tijd te zijn moest ik behoorlijk lang in de rij staan voordat ik naar binnen kon. Nadat mijn ticket gescand was, moest ik doorlopen naar de garderobe om mijn tassen af te geven. De dag begon vooral met heel lang in de rij staan, haha! Ik had afgesproken met Anouk van Reading Traveller en na de garderobe gingen we samen op pad om alles te ontdekken.

We waren natuurlijk niet de eersten dus bij alle kraampjes was het behoorlijk druk. Ik was erg benieuwd naar de ARC-stand (advanced reading copy). Daar kocht ik een exemplaar van (..), een boek dat in oktober verschijnt bij Blossom Books. Ik heb de achterflap niet echt gelezen, maar ik ben dol op de fantasyboeken van Blossom Books dus ik laat me graag verrassen. Voor €2,50 kon ik het in ieder geval niet laten liggen!

Anouk en ik gingen verder naar de bar waar we een kop thee en koffie haalden en een lekker stukje brownie. ♥ Al gauw was het tijd om door te gaan naar de theaterzaal waar het volgende onderdeel van het programma klaarstond: het interview met de 8 auteurs. Het was ontzettend gezellig en wat waren de auteurs leuk! Zo vond David Nederland veel beter dan de Verenigde staten, alleen miste hij Bourbon. En als Lesley een slechte dag heeft gaat ze naar huis en vermoord ze een personage (misschien een tip voor schrijvers onder ons? ;)). Natuurlijk werden de auteurs gevraagd naar hun favoriete boekwinkels en een van de winkels die voorbij kwam was de fantastische winkel in Parijs: Shakespeare & Company. Mocht je er nog nooit geweest zijn en je bent in Parijs, vergeet er niet langs te gaan!

Een andere vraag voor de auteurs was of ze recensies van hun boek lezen. Zo leest Amy nooit recensies omdat dit ervoor zorgt dat haar inspiratie en concentratie daardoor verdwijnt. Donna leest ze wel allemaal en als je haar persoonlijk een berichtje stuurt reageert ze daar altijd op. David heeft ook liever slechte recensies dan helemaal geen recensies want op deze manier weet je dat je boeken in ieder geval gelezen worden.

Andere weetjes over de auteurs: Donna schrijft altijd in haar pyjama en heeft een hele garderobe met leuke pyjama’s, de Nederlandse vertaler ontdekte een plottwist in De Kids of Appetite die David zelf niet was opgevallen (lees het Nederlandse boek dus, haha!) en Gena schrijft YA om alle eerste dingen weer te beleven. De auteurs gaven ook nog wat tips (ik weet niet meer precies van wie ze kwamen). Maak een gewoonte van schrijven, schrijf bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip. Daarnaast is het goed om over leuke en knappe mensen te schrijven, want je spendeert toch wel heel veel tijd met ze (en je hebt een excuus om knappe mensen te googelen).

Na het interview op het hoofdpodium was het tijd voor lunch en signeren. Eerst kregen we onze goodiebag! Hieronder zal ik je allemaal vertellen wat erin zit. De rij voor warme lunches was erg lang dus Anouk en ik besloten eerst in de rij te staan voor David Arnold en Lesley Livingston. Gelukkig stonden we redelijk vooraan dus we hadden al snel een foto en een krabbel in ons boek! Omdat het in de rij voor Amy en Donna ook niet erg druk was zijn we daar ook gaan staan. Al snel hadden we een handtekening van Amy en had Anouk ook een handtekening van Donna. En een foto mocht natuurlijk niet ontbreken!

Na de lunch was het tijd voor de masterclass. Ik had gekozen voor de masterclass recenseren en deze werd gegeven door Bas Maliepaard van Trouw. Hij gaf wat handige tips, waar ik misschien iets mee ga doen, maar hij was wel een beetje denigrerend ten opzichte van bloggers. Natuurlijk is hij recensent voor een grote krant en heeft hij een duidelijke mening hoe een recensie eruit zou moeten zien. Maar als blogger heb je natuurlijk wel een ander publiek. Ik heb een aantal tips opgeschreven en ik ga kijken of ik hier met toekomstige recensies iets mee ga doen.

Na de masterclass hadden we nog tijd om bij de andere auteurs in de rij te staan voor signeren en om rond te lopen bij de kraampjes. Ik liet mijn exemplaar van The Cage signeren en stond met Anouk in de rij voor Victor en ging met hem op de foto. Uiteindelijk kocht ik, na lang twijfelen, een klein tasje bij de kraam van Celebratebooks waar ik mijn boeken in kan meenemen. Na een laatste rondje besloten we naar huis te gaan. Met een goed gevulde goodiebag en natuurlijk onze gesigneerde boeken begon onze reis naar huis. Bedankt YALFEST voor de heerlijke boekige dag!

Op bovenstaande foto staat alles wat er in de goodiebag zat en wat ik verder nog heb meegenomen. In de goodiebag zaten bookplates met handtekeningen van alle auteurs, twee boeken (Op het rand van niets en De glazen troon), leuke boekenleggers, kaartjes en andere folders en natuurlijk de goodiebag zelf: een toffe tas van Young&Awesome! Happy me! ♥

Ga jij graag naar boekevenementen?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.