Phobos – Victor Dixen

Eind april ga ik naar YALFest 2017 en één van de auteurs die daar aanwezig zal zijn is Victor Dixen. Een hele tijd geleden had ik al het ebook van Phobos gekocht en nu was het toch echt hoogtijd om er in te beginnen! Vandaag vertel ik je wat ik er van vond.

Zes jongens en zes meisjes bevinden zich in een ruimteschip op weg naar Mars. Overal aan boord hangen camera’s, elke stap die ze zetten wordt gefilmd. De reis is namelijk ook een datingshow, die in alle landen ter wereld wordt uitgezonden: project Genesis. Elke dag mogen de jongens en meisjes zes minuten met elkaar doorbrengen. Het is de bedoeling dat er zes relaties ontstaan, zodat ze op Mars de eerste menselijke kolonie in de ruimte kunnen beginnen.
Léonor is een van de uitverkorenen. Ze is een wees en droomt er al lange tijd van haar huidige eenzame leven achter zich te laten. Als haar droom een nachtmerrie blijkt, is er alleen geen weg meer terug…

Het idee achter Phobos vind ik echt heel tof. Het is een origineel verhaal in een nog bijzondere setting en ik vond het heerlijk om me voor bijna 400 bladzijdes even in een andere wereld te bevinden. De uitwerking is ook best goed. Het ruimteschip komt duidelijk naar voren en tijdens het lezen heb je niet veel onduidelijkheden waar je mee blijft zitten.

Helaas deed de schrijfstijl heel veel af aan het leesplezier. Het duurde voor mij heel lang voordat ik eindelijk in het verhaal zat. Victor Dixen geeft veel te veel prijs en legt ook heel veel uit. Verschillende keren verklaart hij iets wat hij een hoofdstuk daarvoor ook al vertelde en dat was echt niet nodig. Phobos is geen boek waarbij je echt je hoofd erbij moet houden dus extra verklaringen waren niet nodig geweest. Ook de tekeningen die aan het verhaal zijn toegevoegd hadden geen extra waarde. Dien beschreef de Cupido duidelijk genoeg dat tekeningen van het ruimteschip niet nodig waren.

Ook de personages trokken mij ook net niet. Vooral in het begin had ik best veel moeite met Léonor. Haar leer je wel steeds beter kennen en je leert haar beter te begrijpen, maar ze wekt weinig compassie op waardoor ik me moeilijk in haar kon inleven. Ook Serena vond ik verschrikkelijk. Het paste natuurlijk wel in het boek, maar ik vond haar personage te overdreven en too much. Ik hoop dat in deel 2 zij iets minder obvious is!

Ondanks de wat mindere punten was Phobos toch een spannend verhaal, vooral de laatste 100 bladzijdes hebben ervoor gezorgd dat ik het boek niet weg kon leggen. Het eindigt met een enorme cliffhanger en doet je gelijk verlangen naar het vervolg. Helaas heeft de schrijfstijl het zodanig verpest dat ik niet gelijk het vervolg zal oppakken. Jammer, want ik had behoorlijke verwachtingen van het ruimteverhaal!

Ga jij naar YALFest 2017?

Liefs,
Marleen

Titel: Phobos ♥ Auteur: Victor Dixen ♥ Uitgeverij: Uitgeverij Q
Aantal pagina’s: 370 ♥ ISBN: 9789021403410 ♥ Waardering: ***

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.