Zout van de zee – Ruta Sepetys

Oorlogsverhalen is een genre wat ik erg graag lees, maar niet zo heel vaak doe. Ik word er vaak een beetje treurig van en blijf vaak met een verdrietig gevoel zitten nadat ik het boek heb dichtgeslagen. Dit boek kwam ik echter tegen bij verschillende blogs en het maakte me erg nieuwsgierig. Ik haalde het boek op bij de bibliotheek en dook in de wereld van Duitsland aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Zout van de zee gaat over drie moedige jongeren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, die met duizenden andere vluchtelingen op zoek zijn naar de vrijheid. Ze ontmoeten elkaar op weg naar een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Hoewel ze door de oorlog lijnrecht tegenover elkaar staan, moeten ze samenwerken om te overleven. Het wordt een race tegen de klok. Redden ze het om op tijd bij het schip te komen?

Zoals ook andere boeken, gaf dit verhaal mij een triest gevoel. Het is hartbrekend en hartverscheurend en als ik niet in de trein had gezeten hadden de tranen regelmatig over mijn wangen gelopen. Nu moest ik me inhouden, maar moest hier wel het boek een aantal keren opzij leggen. Het verhaal overspoelt je met zoveel emoties en laat je zoveel voelen tijdens het lezen van die 400 bladzijdes, echt heel erg knap!

De meeste boeken over de Tweede Wereldoorlog die geschreven zijn, zijn geschreven vanuit het oogpunt van de geallieerden of de mensen die werden opgesloten in de concentratiekampen. Daarin lees je altijd hoe slecht de Duitsers waren en goed de geallieerden. Natuurlijk weet je bij een beetje kennis dat deze informatie helemaal niet zo zwart-wit is, maar dit boek benadrukt dit nog eventjes een keer. De perspectieven van dit boek wisselen en hiermee lees je ook hoe verschillende mensen met verschillende nationaliteiten over de deelnemers in de oorlog denken. Met Zout van de zee heeft de auteur een nog redelijk onbekend verhaal verteld en dit was ook zeker een verhaal dat verteld moest worden!

Ruta Sepetys vertelt niet alleen een verhaal over de onbekender slachtoffers die de oorlog heeft geëist, maar laat ook nog eens zien dat niemand onschuldig is in de oorlog. Niet alleen de Duitsers hebben voor duizenden en duizenden slachtoffers gezorgd, ook de Russen waren niet zo aardig wat soms lijkt.

De auteur heeft een bijzonder verhaal verteld en onbekendere mensen een stem gegeven, maar het beste van het boek zijn toch wel de personages. Florian, Emelia, Joana en de anderen zijn personages die je in je hart sluit en die daar altijd een plekje zullen hebben. Waarschuwing: je laat ze nooit meer los.

Zout van de zee is een hartverscheurend boek dat je een minder bekend verhaal verteld. De personages die geschetst zijn maken het verhaal nog verdrietiger en meer bijzonder, maar ze laten je nooit meer los en hebben altijd een plekje in je hart.

Lees jij wel eens een oorlogsboek?

Liefs,
Marleen

Titel: Zout van de zee ♥ Auteur: Ruta Sepetys ♥ Uitgeverij: De Fontein
Aantal pagina’s: 411 ♥ ISBN: 9789024570324 ♥ Waardering: *****

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.