Dingen die ik heb geleerd van het bloggen

Hallo daar! Vandaag blog ik precies een half jaar! Precies een half jaar geleden verscheen het eerste artikel online en sindsdien blog ik gemiddeld 4 keer per week en zijn er al meer dan 100 artikelen verschenen! Hoog tijd om eens even terug te blikken wat ik allemaal al van het bloggen heb geleerd! Kijk je gezellig mee? 

In de zes maanden dat Favoritez nu online staat heb ik heel wat dingen geleerd. Ik ben erachter gekomen dat ik het nog leuker vind dan dat ik van te voren had verwacht (yes!), ging het groeien toch iets langzamer dan gepland en bleek ik vooral veel meer inspiratie te hebben dan ik van te voren had gedacht. Dit heb ik nog meer geleerd:

♥ Plannen is echt een must
Dat je moet plannen was ik al op verschillende blogs tegengekomen en ik kan dit alleen maar beamen. Een planning geeft mij veel meer rust en als je dit duidelijk voor jezelf opschrijft zie je in een oogwenk welk artikel wanneer verschijnt en dus ook wanneer je dit geschreven moet hebben. Ik heb een aantal ‘vaste’ artikelen, zoals This month’s Favoritez en Boekenbuit. Deze komen altijd op een vast moment online. Ook heb ik – sinds de ‘verbouwing’ – elke maandag en elke vrijdag een recensie voor jullie klaar staan. Dit zorgt er voor mij voor dat ik meer rust heb en nooit hoeft na te denken wat voor artikel er morgen moet verschijnen. Ik was altijd al heel goed in plannen, maar ik hield me nooit aan planningen. Bij mijn blog gaat dit wel iets beter, maar mocht ik op het laatste moment toch bedenken dat ik het heel anders wil, dan kan dat. Helemaal prima!

Vooruit werken is handig
Dit doe ik helaas niet altijd. Sinds ik ben overgegaan op twee recensies per week heb ik zelden nog een recensie als reserve staan. Vaak lees ik een boek uit, schrijf ik een recensie en die recensie verschijnt dan ook binnen een paar dagen online. Dit komt vooral doordat ik de laatste weken niet zoveel tijd heb gehad om heel veel te lezen, dus meer dan twee boeken per week las ik ook niet. Vanaf nu zit ik weer twee uur per dag in de trein dus genoeg leestijd.

Ook andere artikelen schrijf ik niet altijd ver van te voren. Ik heb altijd wel heel veel inspiratie, maar niet altijd zin om deze direct uit te werken (al is de tijd ook vaak een probleem). Ik schrijf de ideetjes wel altijd op en schrijf ze dan vlak van te voren. Soms komt het dan voor dat ik dan de avond ervoor nog een artikeltje aan het uittikken ben en dat is niet altijd handig. Toch verschijnt het artikel dan wel online, want ik wil me gewoon aan mijn blogplanning houden. Ik probeer de komende weken wel wat extra artikelen te schrijven zodat ik in de week dat ik in New York zit toch op de normale dagen een artikel online verschijnt.

Social media is belangrijk
Natuurlijk wist ik dit al, maar je wordt hier toch echt wel heel vaak aan herinnert. Ik kan precies zien of ik een artikel via de socials heb gedeeld of juist niet. Hier heb ik me wel een beetje op verkeken, want zelf lees ik blogjes bijna altijd alleen maar via Bloglovin’. Maar natuurlijk zijn er mensen die alleen maar via Facebook of Twitter op jouw site terechtkomen en daar moest ik echt even op proberen in te spelen. Vooral in het begin had ik veel moeite om leuke berichtjes voor Facebook te verzinnen, maar het gaat steeds beter. Het is ook ontzettend leuk om de aantallen volgers en likes steeds te zien groeien. Dit geeft je toch een soort bevestiging dat je goed bezig bent.

Bloglovin’ is niet het belangrijkste
Om nog even bij het vorige puntje te blijven, Bloglovin’ is niet het belangrijkste. Toen ik begon met bloggen staarde ik me vast op Bloglovin’. Voor mij is dat het belangrijkste medium om blogs te lezen, maar dat blijkt voor heel veel anderen helemaal niet zo te zijn. Een tijdje geleden las ik op de blog van Lisanne dat Bloglovin’ veel minder gebruikt wordt en dat heeft wel een beetje mijn ogen geopend. Natuurlijk maak ik nog steeds een klein dansje bij elke nieuwe volger op dit kanaal, maar ik heb ook meer mijn focus gelegd op Facebook, Twitter en Instagram.

Foto’s maken is niet echt mijn ding
Hoe leuk ik het ook vind om foto’s te maken en herinneringen vast te leggen, foto’s maken voor de blog is toch niet helemaal mijn ding. Misschien ben ik hier te perfectionistisch voor, maar ik ben nooit echt tevreden met mijn foto’s. Natuurlijk ben ik wel blij met de foto’s die uiteindelijk op social media belanden of bij een artikel (anders zou ik ze immers niet publiceren), maar ik zie altijd wel weer een puntje dat verbeterd kan worden. Ook denk ik er zelden aan om een foto te maken van iets wat ik doe of wat ik tegenkom. Als ik bijvoorbeeld uiteten ga denk ik pas halverwege (of zelfs als ik het al op heb) dat ik wel een leuke foto kon maken. Whoops, too late! Nu gaat dat de laatste tijd wel iets beter, maar alsnog zit dat er nog niet helemaal in!

Neem een fotocamera mee naar een event
Dit heeft ook een beetje met het vorige punt te maken, maar ik vergeet altijd mijn camera. Nu ben ik nog niet naar zoveel events geweest als blogger, maar ik had bij die events nooit mijn camera meegenomen. Zo had ik tijdens de boeklancering van Carve the Mark hele mooie foto’s kunnen maken, maar helaas: mijn camera lag nog thuis. Ook bij de schildersworkshop ter ere van het nieuwste boek van Colleen Hoover had ik beter mijn camera mee kunnen nemen. Ik heb al een aantal events de komende maanden gepland en ik heb gelijk in mijn agenda geschreven dat ik mijn camera niet moet vergeten! Ik leer het wel… 😉

♥ Groeien heeft tijd nodig
De belangrijkste regel – die ik ook vooraf al heel vaak had gehoord – is dat groeien tijd nodig heeft. Je krijgt niet direct heel veel volgers en je blog wordt ook niet in de eerste maanden honderd keer bezocht. Natuurlijk wist/weet ik dit, maar toch was het soms een teleurstelling als je amper tot geen respons op een artikel krijgt waar jij zo trots op bent. Vooral in het begin gaat het zo langzaam dat je niet verwacht dat je ooit een ‘normaal’ aantal volgers zult bereiken. Gelukkig merk ik de laatste tijd dat Favoritez steeds vaker gelezen wordt. Mijn volgersaantallen op Twitter en Instagram groeien elke dag en ook mag ik steeds meer likers op Facebook verwelkomen (ontzettend leuk). Vooral het afgelopen weekend toen Hebban het Grote Boekbloggersoverzicht bekend maakte. Ik was één van de dertien blogs die getipt werd door Hebban (zo trots!) en sindsdien wordt de blog aanzienlijk beter bekeken, dankjewel daarvoor!

Het afgelopen half jaar heeft mij hele mooie dingen gebracht en ik kijk uit naar de komende zes maanden. Hopelijk mag ik in augustus mijn 1e blogverjaardag vieren (met hopelijk een leuke feestweek? ;)) en heel veel nieuwe lezers en volgers mag verwelkomen!

Wat heb jij geleerd van het bloggen?

Liefs,
Marleen

PS Volg je mij al op Facebook, Twitter of op Instagram? O, en vergeet Bloglovin’ niet! 😉

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.