Verdermeer – Tahereh Mafi

Dit is mijn laatste artikel van januari (a.k.a. Blossom Books maand) en die sluit ik passend af met een recensie van een Blossom Books-boek! Ik hield vorige week een poll op Twitter en daaruit kwam dat ik toch echt Verdermeer moest lezen. Ik begon bijna direct en vandaag lees je wat ik van het boek vind! 

De twaalf jaar oude Alice Alexis Queensmeadow heeft maar drie dingen in de wereld die ertoe doen: Moeder, die haar niet eens zou missen; haar drielingbroertjes, die haar niet echt kennen, en Vader, die altijd van haar gehouden heeft. Op de dag dat Vader uit Ferenwood verdween had hij niets anders bij zich dan een liniaal, dus volgens sommigen ging hij de zee opmeten. Volgens anderen de hemel. De maan. Misschien had hij geleerd om te vliegen en wist hij niet hoe hij moest landen. Maar dat is nu bijna zes jaar geleden en Alice is vastbesloten om hem te vinden. Ze houdt nog meer van Vader dan ze houdt van avontuur en nu gaat ze het een beleven om de ander te vinden

Ik wil beginnen met een groot applaus voor schrijfster Tahereh Mafi. Natuurlijk kende ik haar al van haar fantastische Touching Juliette-serie, maar ook Verdermeer staat bol van de prachtige zinnen en een geweldige manier van schrijven. Ik kan wel een hele lofzang voor deze schrijfster ophangen, maar eigenlijk wordt het wel samengevat in één woord: CHAPEAU!

Terwijl zij eruitzag als niets, zag hij eruit als alles, en nog nooit in haar leven was ze zo sprakeloos geweest.

Het boek gaat over de twaalfjarige Alice. Haar personage was het enige wat een klein minpuntje was. Soms gedroeg ze zich veel ouder en op andere momenten had ze gedrag dat je eerder bij een achtjarige zou zien. Het hele verhaal rondom de overgave had ook heel goed bij een vijftien- of zestienjarige gepast. Ik denk dat deze leeftijd nog net iets beter in het verhaal zou hebben gepast.

De wereld die Mafi daarentegen heeft gecreëerd is echt ongelofelijk. Het is raar, bijzonder en onwerkelijk en elke bladzijde die je omslaat is weer een nieuwe ontdekkingsreis. Je blijft je verbazen over de mensen die ze heeft verzonnen en de weg die Alice en Olivier af moeten leggen. Het hele verhaal rondom kleur is origineel en nieuw en simpelweg gewoon WAUW. Ik kan niets anders zeggen.

Ze volgde Olivier en stelde geen vragen (behalve de vijf die ze wel stelde), en ze bleef alleen even staan om te niezen als haar neus daarom vroeg.

Het boek is wel een beetje jeugdig. Het is denk ik perfect als een voorleesboek voor kinderen rond de acht jaar. Verdermeer is echt een exemplaar dat je gewoon op de plank in een kinderkamer zet en waar je af en toe kinderen laat ronddwalen in de wondere wereld van dit land. Het boek is niet moeilijk en zeker goed te begrijpen, maar daarnaast is het boek ook zeker een must-read voor de oudere lezers en ook voor volwassenen. Niemand is immers te oud voor sprookjes, toch? 

Jeetje, het is wel een beetje een lofzang geworden, hè? Tijdens het lezen (en vooral op het einde) twijfelde ik een beetje hoeveel sterren ik het boek zou geven. Zoals je hieronder kunt zien heeft het boek de volle vijf sterren van mij gekregen. Ik twijfelde vooral omdat het zo’n jeugdig boek is, maar je kunt dit boek ook niet als een young adult beoordelen. Een roman beoordeel je ook niet als een thriller, toch?

Wat vind jij van de schrijfstijl van Tahereh Mafi?

Liefs,
Marleen

Titel: Verdermeer ♥ Auteur: Tahereh Mafi ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 372 ♥ ISBN: 9789020633382 ♥ Waardering: *****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.