Harteloos – Marissa Meyer

In oktober deed ik mee met de #hartelooscountdown van Blossom Books. Ik plaatste 40 dagen lang foto’s op Instagram om te vieren dat op 11 november het boek Harteloos van verscheen. Na de countdown kreeg ik het toffe berichtje dat ik het boek had gewonnen! Het boek lag een aantal dagen later al op de mat en wat is het een beauty! Vlak voor de jaarwisseling begon ik in het boek en vandaag lees je wat ik er van vind! 

Je kent haar vast: de wrede Hartenkoningin uit Alice in Wonderland. Ze kent geen medelijden en iedereen die haar niet gehoorzaamt, loopt het gevaar zijn hoofd te verliezen. Maar lang voordat de Hartenkoningin de schrik van Wonderland werd, was ze een heel gewoon meisje, dat niets liever wilde dan verliefd worden. Hoe ze dan toch veranderde in die meedogenloze koningin, lees je in Harteloos.

Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed hoe ik deze recensie moet beginnen. Aan de ene kant vond ik dit een tof boek om te lezen, maar aan de andere kant heb ik ook wat minpuntjes. Laat ik maar gewoon bij het begin beginnen en hopelijk rollen er dan wat goede zinnetjes uit mijn vingers.

In het begon duurde het behoorlijk lang voordat ik echt in het boek zat. De eerste 300 pagina’s waren een beetje langdradig en zorgden ervoor dat ik tijdens het lezen regelmatig afgeleid was. In de eerste helft van het boek gebeurt er eigenlijk niet zoveel. Je gaat van het ene theepartijtje naar het andere en ondertussen droomt Catherine over haar eigen bakkerij. Echter blijft het bij dromen en gaat ze niet daadwerkelijk over het maken van echte plannen. Dat vind ik best jammer, want wat mij betreft had ze al eerder haar plannen kunnen gaan uitvoeren. Het boek telt ruim 500 pagina’s en had wat mij betreft best wat dunner gekund. De eerste helft van het boek had behoorlijk wat korter gekund.

Ook weet ik niet helemaal wat ik van Catherine moet vinden. Ik vond haar op verschillende momenten best storend. Ze is een alledaags meisje dat gewoon haar eigen winkeltje wil openen, ze wil niet in de belangstelling staan en ze wil al helemaal geen Hartenkoningin worden. Maar ondanks dat ze heel gewoon wil zijn, gedraagt ze zich regelmatig als een verwaande en arrogant meisje dat zich te goed voelt voor het ‘normale volk’. Dit strookt niet echt met het beeld wat je van Cath zou hebben en het strookt denk ik ook niet met het beeld dat Marissa Meyer probeerde te schetsen.

Afgezien van de punten dat het boek te lang is en dat ik Cath niet altijd even leuk vond, is Harteloos verder een heel tof boek! Marissa Meyer heeft ontzettend veel onderdelen uit het originele Alice in Wonderland laten terugkomen en dat heeft ze op een hele mooie wijze gedaan. Zelf ben ik niet heel erg thuis in de wondere wereld van Wonderland (maar heb nu wel gelijk zin om de twee films van Tim Burton te gaan kijken), maar wat ik van de wereld ken, ben ik meerdere malen tegengekomen in het boek. Marissa Meyer heeft zich helemaal in de wereld gedompeld en die kleine momentjes zorgen dat de leefbelevenis nog groter wordt.

En dan heb je Jest. I love him! ♥ Joker Jest is echt perfect beschreven en past ook perfect in het verhaal. Hij is de lieve, minder bedeelde jongen die het hart steelt van Cath, zo cliché als het maar kan, maar toch zou het niet anders moeten. Zijn humor zorgde meerdere malen voor een glimlach op mijn gezicht en langzaam viel ik ook voor deze lieve joker. De relatie tussen Cath en de Joker wordt ook echt heel mooi beschreven en opgebouwd. Ze trekken steeds meer naar elkaar toe, in plaats van direct voor elkaar te vallen. Dit was echt heel fijn om te lezen en zorgde ervoor dat ik zelf nog meer verliefd werd op lieve Jest.

Verdorie, het einde.. Natuurlijk weet je hoe het eindigt want Cath wordt de verschrikkelijke Hartenkoningin. Toch hoopte ik tijdens het lezen dat het toch nog een beetje goed zou komen. Maar dat gebeurde dus niet (logisch, ik weet het). Ondanks dat het einde absoluut niet happy is, heeft Marissa Meyer toch wel een heel mooi einde gecreëerd. Ze heeft Catherine, de Hartenkoningin, echt een eigen stem gegeven en maakt dat je haar beter begrijpt. Je krijgt zelfs medelijden met haar! Marissa Meyer is ook trouw gebleven aan de wereld van Wonderland en heeft haar verhaal hier op aangepast.

Wat me tijdens het lezen opviel is dat het verhaal veel weg heeft van de verhaallijnen uit Once Upon A Time en de spinoff Once Upon A Time In Wonderland. Zonder te spoilen (mocht je deze toffe serie nog niet gezien hebben, shame on you) lijkt het verhaal van Catherine heel erg op Regina (de dochter van de Hartenkoningin in de serie). Tijdens het lezen vond ik het niet heel origineel, maar achteraf vind ik dat Marissa Meyer de bestaande verhalen een hele toffe twist heeft gegeven!

Harteloos is een heerlijk verhaal, perfect voor de liefhebbers van Alice in Wonderland en Once Upon A Time. Met dit boek kun je nogmaals in de wondere wereld van Wonderland storten met een extra en vooral nieuw verhaal! Say hi to your friends from Wonderland again! 

Liefs,
Marleen

Titel: Harteloos ♥ Auteur: Marissa Meyer ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 510 ♥ ISBN: 9789020678963 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.