Lang leve Jane – Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows

Afgelopen kerst kreeg ik van Vin het boek Lang leve Jane. Tot mijn schaamte heeft het boek tot deze maand ongelezen op mij liggen wachten (but what’s new?), maar ik heb ‘m eindelijk gelezen! Iets anders dan ik normaal gesproken lees, maar ik heb absoluut geen spijt dat ik deze heb gelezen. Vandaag lees je mijn recensie! 

Engeland, 1553. Je denkt misschien dat je dit verhaal al kent. Maar laten we je geheugen toch even opfrissen: Jane Grey had het geluk – of de pech, dat is maar net hoe je het bekijkt – dat haar oma de jongere zus was van de beruchte Henry VIII. Je weet wel, die koning die maar liefst zes keer trouwde en twee van zijn echtgenotes een kopje kleiner liet maken. Letterlijk.

Om een lang verhaal kort te maken: Henry’s enige nog levende zoon was ernstig ziek en om de kroon niet in de verkeerde handen te laten vallen, moest Jane trouwen, en snel een beetje. Niet lang daarna kreeg ze plots alle macht over het land in haar schoot geworpen. Ze werd koningin, maar zat slechts negen dagen op de troon. Daarna verloor ook zij haar hoofd.

Wij vertellen niet dat verhaal. We hebben gaandeweg wat kleine details veranderd en hier en daar een vleugje magie toegevoegd. Het is de moeite waard, dat beloven we.

Dit is hoe het verhaal van Jane Grey éígenlijk had moeten gaan.

Ik kan dit boek eigenlijk in één woord samenvatten: fun. In dit geval is er daarvoor in het Nederlands geen perfecte vertaling, want ‘leuk’ omvat het nét niet helemaal. Dit boek is namelijk grappig, origineel, spannend en gewoon hartstikke tof. Het grootste pluspunt is echt de humor. De auteurs hebben een heerlijke, vlotte en vooral grappige schrijfstijl. Vooral de stukjes tussen haakjes, als een soort alwetende verteller, zorgden ervoor dat ik regelmatig hardop heb zitten lachen. Maar daarnaast is dit ook een ode aan het feminisme én het lezen van een boeken. Alleen deze quote zorgt er toch al voor dat je dit boek wilt lezen?

Je zag eruit alsof je een boek nodig had.

Toegegeven, het begin was raar. Behoorlijk raar. Maar tegelijkertijd wilde ik ook verder lezen en ik ben zo blij dat ik dat heb gedaan. Ik ben dol op boeken waar een stukje geschiedenis is verworven en dat hebben de auteurs met dit boek echt op een hele toffe manier gedaan. De twist die er halverwege in zit, het hele ‘Dit is hoe het verhaal van Jane Grey had moeten gaan’ is een heerlijke knipoog naar het feminisme én fantasy en ik heb gewoon enorm genoten. Ik baal bijna dat ik dit boek niet veel eerder heb gelezen en van mij mogen er nog wel veel meer verhalen uit geschiedenis zo opnieuw verteld worden.

Zoals ik al schreef: dit boek was FUN! Je hoeft er niet al teveel bij na te denken, er zit fijne romantiek in, een vleugje ongeloofwaardigheid (maar wel heerlijke ongeloofwaardigheid) en een fijne dosis geschiedenis. Yes, mij heb je! Dus, hop hop, zet deze maar op je TBR!

Heb jij deze al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Lang leve Jane ♥ Auteurs: Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows ♥ Uitgeverij: Moon
Aantal pagina’s: 432 ♥ ISBN: 9789048868681 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.