Yellowface – R.F. Kuang

Yellowface was een van de boeken waar ik enorm naar uitkeek. Toen ik afgelopen december in London was, was dit een van de boeken die overal verspreid lagen. Ik was benieuwd, maar besloot op de Nederlandse vertaling te wachten. Die kocht ik vrij snel naar verschijning en vandaag lees je mijn recensie.

Auteurs June Hayward en Athena Liu debuteren in hetzelfde jaar. Maar terwijl Athena uitgroeit tot een literaire publiekslieveling, flopt de schrijfcarrière van June. Niemand wil nog verhalen lezen over gewone witte meisjes, denkt June.
Wanneer June getuige is van Athena’s onverwachte dood, steelt ze impulsief Athena’s net voltooide meesterwerk – een verhaal over het miskende Chinees Arbeiderskorps tijdens de Eerste Wereldoorlog. June publiceert het als haar eigen werk. Verdient dit stukje geschiedenis niet verteld te worden, ongeacht door wie?

Maar June kan niet ontsnappen aan Athena’s schaduw en iemand dreigt haar te ontmaskeren. Hoe ver zal June gaan om haar gestolen succes te beschermen?

Ik weet niet zo goed wat ik van dit boek moet vinden. Aan de ene kant is het verhaal enorm intrigerend en origineel en bijzonder. Op sommige punten zelfs moeilijk weg te leggen en zeker de eerste helft vond ik erg tof. Aan de andere kant vond ik de toon, de schrijfstijl erg denigrerend en negatief, waardoor ik ook behoorlijk wat moeite had met dit verhaal. Het is racistisch en als witte lezers vond ik het heel erg moeilijk om daar iets van te vinden, juist tijdens het lezen.

Er wordt best veel herhaald, waardoor je behoorlijk uit het verhaal wordt getrokken. De herhaling is namelijk grotendeels niet nodig. Alles rondom het boekenvak, vooral in de VS, was heel erg tof en goed uitgewerkt. Maar verder was dit boek gewoon vreemd. Ik kan het eigenlijk niet anders verwoorden. Soms voelde het ook helemaal niet als fictie? Het had me ook niet verbaasd als aan het einde opeens bleek dat dit allemaal waargebeurd is? Zo’n raar boek, haha.

Het einde vond ik twijfelachtig. Niet verrassend, maar wel passend bij het boek. Ik vind dit zo’n lastig boek, maar tegelijk ook wel weer goed? God, wat een zooitje is deze recensie, maar het past wel bij mijn leeservaring. Aan de ene kant heb ik op sommige momenten getwijfeld of ik ‘m wel uit wilde lezen, aan de andere kant was het ook moeilijk weg te leggen? Snap jij het nog? Ik niet. Haha

Dit is echt een boek dat je zelf moet ervaren. Laat je dus zo min mogelijk beïnvloeden door andere meningen/recensies en ervaar het zelf!

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Yellowface ♥ Auteur: R.F. Kuang ♥ Uitgeverij: The House of Books
Aantal pagina’s: 315 ♥ ISBN: 9789044367904 ♥ Waardering: ***

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

  1. Ik heb dit boek zeker gelezen, maar het was bij mij wel bekend dat dit een satire is. Helpt dat om je leeservaring misschien iets meer te kunnen plaatsen? Ik vloog er doorheen en ik herkende dus heel veel van de internationale boekenwereld. Die lastercampagnes zijn helaas echt, Dat zie je dus tegenwoordig veel op social media en ook nog in deze mate. Misschien omdat ik veel internationale lezers volg dat ik het beter kan plaatsen, geen idee.

    Mijn recensie: https://laurieleest.com/2024/03/24/recensie-yellowface-van-r-f-kuang/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.