Zolang de citroenbomen bloeien – Zoulfa Katouh

Afgelopen november kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn lieve oma Zolang de citroenbomen bloeien. Ik wilde er gelijk in beginnen, maar ik was tegelijkertijd een beetje huiverig, omdat het boek vrij heftig zou zijn. Gelukkig werd dit boek mij door twee mensen aangeraden voor de #12booksby12friends challenge, dus een perfecte stok achter de deur om deze snel te lezen. Vandaag lees je mijn recensie!

Salama Kassab was een farmaciestudent toen de revolutie in Syrië begon. Ze had haar ouders nog, haar grote broer, haar huis. Ze had een leven als iedere andere tiener. Nu is ze vrijwilliger in het ziekenhuis van Homs, om de gewonden te helpen die dagelijks binnenstromen. Ze wil weg uit deze oorlog, weg van de ellende en verschrikkingen, de nachtmerries. Maar ze wil ook blijven, om te vechten voor een vrij Syrië.
Zolang de citroenbomen bloeien is een hartverscheurend verhaal over de verwoestende Syrische burgeroorlog – de bombardementen, de sluipschutters en de gifgasaanvallen – maar herinnert de lezer ook aan de tijd voor de oorlog – de bloeiende citroenbomen, de vrolijkheid, de geuren en kleuren. Dit boek schiet van wanhoop naar geluk en van geluk weer naar verdriet. Zelfs tussen de brokstukken van de oorlog kunnen hoop en liefde bestaan.

Wauw, ik kan echt niet anders zeggen. Dit is een van de mooiste en indrukwekkendste boeken die ik ooit heb gelezen. Ik las dit boek in januari en ik weet nu al dat het een van mijn favoriete boeken van dit jaar gaat worden. Het is zo mooi, echt en krachtig, het is onmogelijk om niet geraakt te worden tijdens het lezen. Iedereen MOET dit boek lezen, maar bereid je voor op een emotionele rollercoaster.

Weet dat je zelfs in de dood mijn leven bent.

Dit boek staat vol met mooie quotes en ik heb er aantal opgeslagen. Alleen van het opnieuw lezen van deze quotes krijg ik weer kippenvel en dat was eigenlijk de staat waarin ik me bevond tijdens het lezen. Non-stop kippenvel en non-stop een brok in mijn keel, echt waar. Dit verhaal heeft me compleet omvergeblazen, juist omdat het zo realistisch en pijnlijk geschreven is. Want je weet dat dit echt is gebeurd, maar belangrijker nog, nog steeds gebeurt. Alleen om die reden is dit al een van de belangrijkste boeken die geschreven zijn.

Maar het verhaal is niet alleen heftig, maar ook zo mooi op papier gezet. Met mooie zinnen die druipen van de hoop en woorden die je diep in je binnenste nestelen en daar nooit meer zullen vertrekken. Dit is echt een verhaal die je nog lang zal bijblijven, maar vooral eentje die je nooit wilt vergeten. Dus, lezen die hap!

We hoeven niet te stoppen met leven omdat we misschien doodgaan.

Echt een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen en in ieder geval de belangrijkste van de laatste tijd. Iedereen MOET dit boek lezen, echt! Trust me!

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Zolang de citroenbomen bloeien ♥ Auteur: Zoulfa Katouh ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 392 ♥ ISBN: 9789463493253 ♥ Waardering: *****

Ik weet zeker dat hij nog droomt. Misschien is hij wel de enige in deze hele stad die ‘s nachts nog droomt.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.