De troostbibliotheek – Sara Nisha Adams

Vorige maand werd ik verrast door The House of Books met een exemplaar van De troostbibliotheek. Dit boek stond in eerste instantie niet op mijn TBR, maar ik heb absoluut geen spijt dat ik dit boek heb gelezen, dus een hele leuke verrassing! Vandaag lees je mijn recensie.

Het leven van Mukesh Patel is sinds de dood van zijn geliefde vrouw in het slop geraakt. Naina was een fervent lezer, een passie die Mukesh nooit deelde. Maar wanneer hij een bibliotheekexemplaar vindt dat ze was vergeten inleveren, begint hij het toch te lezen.

Tiener Aleisha verveelt zich dood tijdens haar vakantiebaantje als bibliotheekmedewerker, tot er op een dag een papiertje uit een boek valt terwijl ze ingeleverde exemplaren incheckt. Het is een lijst met boeken getiteld “Voor het geval je het nodig hebt”. Geïntrigeerd en een beetje verveeld, besluit ze om elk boek op de lijst te lezen.

Wanneer Mukesh en Aleisha elkaar ontmoeten in de bibliotheek, geeft Aleisha de leeslijst door in de hoop dat het ook voor hem een reddingsboei zal zijn. Langzaamaan creëren de boeken een band tussen twee eenzame zielen, terwijl fictie hen helpt te ontsnappen aan de pijnlijke realiteit waarmee ze thuis worden geconfronteerd.

Zoals je hierboven kon lezen stond dit boek niet direct op mijn TBR. Hoewel dit boek qua flaptekst eigenlijk wel helemaal in mijn straatje past, merkte ik tijdens het lezen van de flaptekst dat ik niet enorm veel behoefte had in een dergelijk verhaal. Het is een verhaal dat ik op dit moment niet per se hoef te lezen. En hoewel ik echt heb genoten van een ontroerend verhaal, heb ik dit verhaal denk ik wel op het verkeerde moment gelezen. Het is een prachtig verhaal waar je jezelf helemaal in kunt verliezen en op dit moment gunde ik mezelf die rust niet.

Ik vond het heel mooi hoe de levens van – op het eerste oog hele verschillende – mensen mooi met elkaar worden verweven. Dit is een verhaal vol liefde en hoop, maar vooral over de kracht van boeken. De troostbibliotheek is een prachtige ode aan lezen, boeken en de troost die je kunt vinden tussen de pagina’s van een boek. Hoewel lezen natuurlijk een ‘eenzame’ hobby kan zijn, laat dit boek zien dat lezen echt kan verbinden. En hallo, hoe mooi is die Nederlandse titel gekozen?

Wat ik een beetje jammer vond is het einde. Het is vanaf de eerste pagina’s echt heel erg duidelijk waar het heen gaat. Dat is op zich niet heel erg, want je leest natuurlijk geen thriller of suspense en het einde hoeft geen enorme schok te zijn. Maar de kant waar de auteur opgaat ligt er net iets te dik op. Dat neemt overigens niet weg dat alles op het einde heel mooi bij elkaar komt en het zal je ongetwijfeld niet onberoerd laten.

Als je op zoek bent naar een mooi, ontroerend verhaal over de troost van boeken, zoek niet verder, want dan is De troostbibliotheek absoluut iets voor jou.

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: De troostbibliotheek ♥ Auteur: Sara Nisha Adams ♥ Uitgeverij: The House of Books
Aantal pagina’s: ♥ ISBN: ♥ Waardering: ***,5
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar, dankjewel THB!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.