Dit zijn mijn ervaringen met de Kobo Elipsa

Vorige maand deelde ik op Instagram dat ik mezelf had getrakteerd op een nieuwe e-reader van Kobo, namelijk de Kobo Elipsa. Op dat moment had ik ‘m nog niet heel erg uitgetest, maar inmiddels wel! Aangezien er best een aantal vragen op kwamen, heb ik besloten om mijn ervaringen in een artikel te bundelen. Lees je mee?

Allereerst, wat is de Kobo Elipsa precies? De Kobo Elipsa is een van de nieuwste toevoegingen aan de Kobo e-readerfamilie en een stuk groter dan je van ze gewend bent. De Kobo Elipsa is meer een grote iPad, dan dat het een fijn handformaat e-reader is. De e-reader wordt geleverd met een speciale pen, waarmee je bijvoorbeeld aantekeningen kunt maken.

Ik ga mijn ervaringen per onderdeel delen, zodat het hopelijk zo overzichtelijk mogelijk is!

De grootte
De Elipsa is echt een stuk groter dan bijvoorbeeld de Kobo Clara, Aura of Libra. Als ‘normale’ e-reader, waarop je bijvoorbeeld lekker boeken met Kobo Plus kunt lezen, vind ik deze niet geschikt. Daarvoor vind ik ‘m persoonlijk echt te groot en ik kan me bijvoorbeeld niet helemaal oprollen in bed en de e-reader naast me neer zetten. Ook steek je ‘m niet heel snel in je tas, om eventjes te lezen in de trein of in de bus. Voor die momenten pak ik echt mijn Kobo Libra (of mijn Kindle). Ook ‘normale’ e-books zal ik niet zo snel op de Elipsa lezen.

De styluspen
De Elipsa wordt geleverd met een speciale pen, namelijk de Kobo Stylus. De stylus heeft twee knoopjes en kun je dus gebruiken om aantekeningen in een boek/PDF te maken of om aantekeningen in het notitieboek te maken. In het begin had ik een beetje ruzie met het schrijven. Ik leunde veelal in het begin te veel met mijn hand op de pagina, waardoor ik direct doorging naar de volgende pagina, in plaats van dat ik aantekeningen kon maken. Daar raakte ik gelukkig wel al snel aangewend, maar in het begin zorgde dat voor heel veel irritaties. De stylus stop je in het speciaal daarvoor gemaakte vakje en met de twee knopjes kun je gemakkelijk gummen of iets arceren. Top, dus!

Het notitieboek
Ik heb zelf het notitieboek nog niet veel gebruikt en ik verwacht eerlijk gezegd ook niet dat ik dat heel veel ga doen. Dat heeft meerdere redenen. De eerste is dat ik het liefst op papier schrijf en anders gewoon typ. Daarnaast is mijn handschrift niet het mooiste (of meest leesbare zelfs) en zeker niet met zo’n pen op zo’n digitaal notitieboek. Maar! Als je het uitgebreide notitieboekje gebruikt, kan je geschreven tekst wel worden omgezet in een getypte tekst. Uiteraard dien je hiervoor wel netjes te schrijven, maar het lukte zelfs met mijn handschrift. Vervolgens kun je de notitie bijvoorbeeld via dropbox (helaas niet per mail) overzetten naar je computer.

Perfect voor manuscripten/PDF documenten
De reden dat ik deze Elipsa heb aangeschaft is voor het lezen van manuscripten. Zo heb ik het door mij vertaalde boek helemaal een keer doorgelezen op deze e-reader en aantekeningen gemaakt en ook een andere redactieopdracht doe ik via de e-reader. Je kunt gemakkelijk een pdf-document via het kabeltje op je e-reader zetten, je aantekeningen maken en vervolgens het document via het kabeltje weer op je computer zetten. Op die manier zou je dus ook het document inclusief aantekeningen doorsturen naar bijvoorbeeld een auteur. Wel moet je daarvoor een beetje een oké handschrift hebben (en dat heb ik dus niet). Ik zou dus niet zo snel mijn aantekeningen naar iemand doorsturen, omdat de ander het waarschijnlijk toch niet kan lezen, haha. Ook heb ik de Elipsa meerdere malen gebruikt voor manuscripten die ik al voor verschijning mag lezen (yes, I love my life). Hiervoor las ik deze op mijn laptop en nu gelukkig via deze e-reader.

De prijs
Ja, het is een investering. De e-reader is standaard €399,- (wel inclusief pen en cover), dus absoluut een stuk duurder dan de andere e-readers die bijvoorbeeld rond de €120,- beginnen. Ik zou je de Elipsa dus ook zeker niet aanraden als je op zoek bent naar een e-reader die je lekker mee op vakantie kunt nemen, of weggedoken in een hoekje van de bank. De Elipsa is wel uitermate geschikt voor wat meer professionelere doeleinden, bijvoorbeeld voor proeflezen, redigeren etc. Voor mij dus perfect!

Ik ben fan! Ik heb ‘m al voor meerdere dingen gebruikt en heb absoluut geen spijt dat ik ‘m heb aangeschaft. En ik hoop natuurlijk dat ik dit jaar nog meer opdrachten kan binnenslepen, waarmee ik ‘m nog meer kan gebruiken!

Mocht je nog vragen hebben over deze e-reader, let me know! Stel je vraag hieronder of stuur me een berichtje op Instagram!

Heb jij een e-reader?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.