Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Middernachtbibliotheek heeft een hele tijd op mijn to buy lijstje gestaan voordat ik ‘m uiteindelijk kocht. En daarna lag het boek ook nog een paar maanden ongelezen in de kast voordat ik ‘m eindelijk oppakte. Ik had namelijk zoveel goede en lyrische reacties gelezen, dat ik enorm benieuwd, maar tegelijkertijd ook een beetje huiverig was. Vandaag lees je mijn recensie.

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Ik vind dit zo ongelofelijk jammer, maar ik snap de hype niet. Waarschijnlijk waren mijn verwachtingen te hoog, maar de hype rondom dit boek vind ik het niet waard. Don’t get me wrong, het is absoluut geen slecht boek. Ik heb desondanks zeker genoten tijdens het lezen, maar ongelofelijk goed en een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen? Mwa, dat niet. Het boek wist mij helaas niet zo te raken en to be honest? Daar baal ik best van, haha.

Middernachtbibliotheek is zeker een mooi en bijzonder boek. Ik kan zeker zeggen dat dit een boek is dat ik nog niet eerder heb gelezen. De manier waarop de auteur het verhaal heeft neergezet is origineel en zet je aan het denken. Hoe zou je leven eruit zien als je jaren geleden toch een andere keuze had gemaakt? Waar zou je nu zijn als je toch die andere baan had genomen? Dit boek zal je ongetwijfeld niet zomaar achterlaten, haha.

Maar waar ik het meest tegenaan liep, is de manier waarop Nora steeds in een ander leven terecht komt. Ze komt terecht in een andere leven, waarin ze andere keuzes heeft gemaakt, maar wel als ‘zichzelf’, dus de persoon die ze is en de kennis die ze heeft vanuit haar ‘stamleven’. Hoe kun je genieten of zelfs gelukkig zijn in een dergelijk leven, als je niet weet wat er zich daarvoor heeft afgespeeld? Dat kwam er bij mij gewoon niet in, waardoor ik gewoon niet compleet het boek ingesleurd werd (en wat ik dus wel had gehoopt).

Hoewel dit boek geen nieuwe favoriet is geworden, is het wel een enorm bijzonder boek. Het is hoogstwaarschijnlijk iets wat je nog niet eerder hebt gelezen en alleen daarom raad ik het boek je aan. Daarnaast zet het boek je ook aan het denken en dat kan ook niet elk boek zeggen, toch?

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Middernachtbibliotheek ♥ Auteur: Matt Haig ♥ Uitgeverij: Lebowski
Aantal pagina’s: 314 ♥ ISBN: 9789048860067 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.