Het eiland – Libby Page

Twee weken geleden werd ik enorm verrast door Ambo | Anthos. Als verrassing en als cadeautje kreeg ik een exemplaar van Het eiland opgestuurd. Ik had het boek al eens voorbij zien komen, maar het was niet direct op mijn radar verschenen. Het eiland was geen boek dat ik zelf zo snel opgepakt zou hebben, maar extra leuk dat ik ‘m nu dankzij een cadeautje toch heb gelezen! Vandaag lees je mijn recensie!

De wereld van Lorna is klein en veilig: ze houdt van haar tienerdochter Ella en met z’n tweetjes kunnen ze de hele wereld aan. Maar na bijna twintig jaar verruilen ze Londen voor het piepkleine eiland Kip bij de Schotse kust. Lorna is daar opgegroeid en vertrok er toen ze achttien was, met de bedoeling er nooit meer terug te keren. Nu zijn ze er weer even, voor de begrafenis van Lorna’s ouders, die Ella nooit ontmoet hebben.

De wereld van Alice is klein maar vol: ze houdt van de gemeenschap op Kip en geeft yogalessen waar vrouwen van over het hele eiland op afkomen. Haar huwelijk met Jack, de broer van Lorna, heeft echter betere tijden gekend. Ze hoopt dat Lorna haar wat meer over hun jeugd kan vertellen, om zo Jack beter te begrijpen. Zodra Jack zijn zus na al die tijd weer ziet, is het duidelijk dat twintig jaar radiostilte niet zomaar te overbruggen valt. Kan Lorna’s thuiskomst betekenen dat ze weer verder kunnen met hun leven?

Zoals ik hierboven al schreef is dit geen boek dat ik snel zelf had opgepakt. Ik hou van romans, maar op de laatste tijd gaat mijn voorkeur uit naar wat snellere verhalen, verhalen waarbij het grotendeels niet allemaal voortkabbelt. En op zich is Het eiland wel zo’n boek. Desondanks heb ik absoluut geen spijt dat ik het boek (zo snel) heb gelezen. Het verhaal is mooi, op zijn tijd ontroerend en zeker een fijne afwisseling van wat ik normaal gesproken lees.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven, vanuit Alice en Lorna. Door deze afwisseling krijg je een heel mooi compleet verhaal, waardoor je eigenlijk vanuit alle personages goed kunt meeleven. Wel vond ik de hoofdstukken vanuit Alice wat minder om te lezen. Aan de ene kant is ze een hele lieve vrouw, vooral heel onbaatzuchtig, maar tegelijkertijd moest ze in bijna elk hoofdstuk ook weer laten weten dat het ook veel om haar draait. Daardoor had ik wat minder sympathie voor haar, terwijl ze juist wel een heel sympathiek personage is.

Ik vraag me af of we er wel voor gemaakt zijn om maar één iemand in ons leven te hebben. Zelfs al geeft die iemand ons de liefde van wel honderd mensen.

Zoals ik al schreef, dit soort boeken zijn over het algemeen niet helemaal mijn cup of tea. Hoewel ik echt wel heb genoten en de schrijfstijl van Libby Page me door de pagina’s liet vliegen, ben ik persoonlijk niet mega enthousiast (in de zin van 5 sterren), omdat er voor mij de vaart bijvoorbeeld ontbreekt. Maar ik denk wel dat dit echt een enorme aanrader is voor mensen die wel helemaal into dit subgenre zitten. De personages zijn goed uitgewerkt, het verhaal is heel erg sterk neergezet en het is moeilijk weg te leggen.

Ondanks dat dit genre niet helemaal aan mij besteed is, heb ik wel genoten van Het eiland. Dit boek is een absolute aanrader voor mensen die houden van romans waarin (gebroken) families, heftige jeugdherinneringen en teruggaan naar een plek waarvan je dacht dat je die altijd had verlaten een rol spelen.

Zou jij dit boek willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Het eiland ♥ Auteur: Libby Page ♥ Uitgeverij: Ambo | Anthos
Aantal pagina’s: 416 ♥ ISBN: 9789026355974 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel Ambo | Anthos

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

  1. Op dit moment zijn ‘snellere verhalen’ ook meer mijn ding, maar ik vind de cover van dit boek zo mooi! Misschien pak ik hem om die reden wel op ooit haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.