Ik kan er nét niet bij – Sander Verheijen

Een paar jaar geleden verscheen het boek Ik kan er nét niet bij van Sander Verheijen, een van de mensen achter Hebban. Het boek gaat over zijn verhaal met zijn twee zoontjes van vijf. Het boek belandde gelijk op mijn TBR en niet heel lang daarna kocht ik het boek op een boekenmarkt, maar om één of andere reden bleef het boek ongelezen in de kast staan. Tot afgelopen maand. Vandaag lees je mijn recensie!

Na de blije komst van de tweeling Willem en Maurits blijkt de een geboren te zijn met een zware hersenbeschadiging, de ander heeft autisme.

In Ik kan er nét niet bij vertelt hun vader Sander het aangrijpende verhaal van de eerste jaren van zijn bijzondere zonen. Hij schrijft openhartig over zijn persoonlijke ontdekkingstocht naar het vaderschap, over de tegenslagen die het gezin treffen, maar ook over de vreugde als een van de jongens een mijlpaal bereikt, over hoe ze knokken en relativeren, en bovenal de goede moed erin houden.

Zoals ik al schreef belandde het boek al snel op mijn TBR, want het verhaal leek me heel erg bijzonder en emotioneel. Sander schrijft in een korte hoofdstukken over de weg die hij en zijn vrouw hebben afgelegd om zwanger te worden en hoe ze er daarna in fasen afkwamen dat hun tweeling beiden gehandicapt zijn. Het boek is ontzettend eerlijk, maar ook met veel humor geschreven. Ondanks de heftige onderwerpen die Sander aankaart, is het boek erg luchtig, juist door de humor en zelfspot.

Hoewel die luchtigheid kwam het boek echt bij me binnen, misschien wel juist door die luchtigheid. Ik heb sommige hoofdstukken echt met een brok in mijn keel gelezen, zo heftig. Ik vind het vooral erg knap hoe alles op papier is gezet. Er wordt niet geschuwd, alles komt aan bod en tegelijkertijd is het ook een soort van liefdesbrief aan zijn vrouw Jip. Iets anders kan ik er eigenlijk niet van maken.

Ik vind het best lastig om over dit boek een recensie te schrijven. Juist omdat het zo’n eerlijk en openhartig boek is en het bijzonder is om dit verhaal van Sander en zijn gezin te lezen. Het is tegelijk ook een boek voor heel veel mensen. Een steun voor ouders die (gedeeltelijk) in hetzelfde schuitje zitten, maar ook voor andere mensen om net dat beetje meer begrip te krijgen. Geloof me, dit boek wil je lezen.

Zoals je kunt lezen ben ik echt onder de indruk. Ik kan er nét niet bij is een heftig, emotioneel verhaal, verteld met een enorme dosis humor en zelfspot. Dikke must read, dus!

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Ik kan er net niet bij ♥ Auteur: Sander Verheijen ♥ Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 286 ♥ ISBN: 9789402700466 ♥ Waardering: ****,5

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.