Belgravia – Julian Fellowes

Een van de boeken die ik dit jaar graag wilde lezen was Belgravia. Het boek stond al jaren in de kast en nadat ik de serie Downton Abbey heb verslonden, was ik ook wel heel erg benieuwd naar dit boek. Samen met Janneke las ik dit boek (als hele fijne stok achter de deur) en je leest vandaag mijn recensie!

Op een steenworp afstand van Buckingham Palace, achter de deuren van Londens meest imposante huizen, hebben schandalen en intriges vrij spel.

Op 15 juni 1815 organiseerde de hertogin van Richmond in Brussel een groots bal ter ere van de hertog van Wellington. Vlak na middernacht kwam onverwacht het bericht dat Napoleon de grens was overgestoken, waardoor Wellington zijn mannen op stel en sprong de oorlog in moest leiden. Veel officieren die op het slagveld omkwamen, droegen hun avondkleding nog.

Belgravia begint op deze vooravond van de slag bij Waterloo. Genodigden op het legendarische bal zijn James en Anne Trenchard, die in de handel een fortuin hebben verdiend. Hun dochter Sophia maakt een onuitwisbare indruk op Edmund Bellasis, de zoon en erfgenaam van een prominente Britse familie. Maar tijdens het bal gebeurt er iets wat in ieders leven zijn sporen zal nalaten. En vijfentwintig jaar later, als de twee families neerstrijken in de nieuwe wijk Belgravia, heeft dit geheim nog steeds gevolgen. Achter de deuren van de imponerende huizen vormt zich een web van leugens en intriges…

Zoals ik hierboven al schreef heb ik Downton Abbey verslonden aan het einde van afgelopen jaar. Ik was zo’n spuit 11 die jaren na verschijning in deze heerlijke wereld dook, maar o wat heb ik daar geen spijt van. Ik heb zo enorm genoten, maar was ook heel benieuwd of het boek een beetje dezelfde sfeer zou hebben. En die sfeer komt echt overeen. Hoewel Belgravia ongeveer 80 jaar voor Downton Abbey afspeelt, is de sfeer een beetje hetzelfde. Het is echt genieten en deed me ook wel een beetje denken aan Bridgerton en Pride & Prejudice, love it!

Natuurlijk is het moeilijk om te tippen aan Downton Abbey, maar qua gebeurtenissen en spanning wist dit boek echt niet te meten aan de tv-serie. Er gebeurt niet zoveel in het boek, het is op sommige punten zelfs een beetje saai. De humor die ik zo kenmerkend vind voor Downton Abbey ontbreekt hier ook. Wel vond ik het heel erg tof dat er een beetje wordt gewerkt met geschiedenis. Ik hou van geschiedenis en het boek draait hier om een best wel grote gebeurtenis in de geschiedenis, namelijk de slag bij Waterloo.

Maar verder bleef alles een beetje vlak. Het was vermakelijk om te lezen en de beschrijvingen van de omgeving, de personages en de kleding komt heel goed uit de verf, maar daar blijft het bij. Ik denk dat dit boek het veel beter zou doen als verfilming, dat het dan veel beter over zou komen. Ik zou in ieder geval sowieso de verfilming van Belgravia willen zien. En in tussentijd begin ik gewoon nog een keer opnieuw met Downton Abbey.

Ik ben niet echt teleurgesteld, maar ook niet van mijn sokken geblazen (iets wat ik eigenlijk wel had gehoopt na Downton Abbey). De sfeer komt overeen met de fantastische serie, maar verder is het boek geen enorm hoogstandje.

Heb jij Downton Abbey al gekeken?

Liefs,
Marleen

Titel: Belgravia ♥ Auteur: Julian Fellowes ♥ Uitgeverij: AW Bruna
Aantal pagina’s: 479 ♥ ISBN: 9789400507814 ♥ Waardering: ***,5

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.