Twaalf dagen voor kerst – Jenny Bayliss

Begin oktober mocht ik het boek Twaalf dagen voor kerstontvangen en ondanks dat het nog maar oktober was had ik gelijk zien om in dit boek te beginnen. In deze periode is het helemaal niet erg om al wat eerder in de kerstsfeer te duiken toch? Vandaag lees je mijn recensie van dit kerstachtige boek! Lees je gezellig mee?

Als het op relaties aankomt, zegt de vierendertigjarige Kate Turner graag ‘Bah, humbug’. Het besneeuwde, slaperige stadje Blexford zit immers niet bepaald vol met date-waardige, leuke mannen. Trouwens, wie heeft een man nodig als ze haar geluk heeft gevonden in haar carrière als ontwerper en in haar ‘bijbaantje’ als bakker voor het café van haar jeugdvriend Matt? Maar dan schrijft haar goedbedoelende beste vriendin Laura haar in voor een datingbureau. Daar beloven ze eenzame singles te helpen om liefde te vinden voor de kerstvakantie begint…

Ik ben echt dol op kerstboeken en ben heel blij dat een aantal uitgeverijen dit soort specifieke romans nu ook naar Nederland beginnen te halen. Ik keek dan ook enorm uit naar Twaalf dagen voor kerst. Dit boek draait om Kate die zich heeft opgegeven voor een nieuw datingexperiment, waarin ze in twaalf dates een nieuwe liefde leert kennen. Het idee vind ik erg origineel en het boek begint heel sterk. Elk hoofdstuk beslaat één date, maar daaromheen gebeuren er ook genoeg andere dingen om het heel interessant te houden.

Maar dan wordt het minder vanaf de tweede helft. De dates worden gekker en gekker en zorgden voor minder geloofwaardigheid. Wat ik ook bijzonder vond is dat de helft van de mannen met wie Kate date allemaal opeens teruggaan naar hun ex. Eh, hoe dan? Over het algemeen zijn de dates wel goed neergezet en grappig, maar hoe verder je komt worden ze te overdreven en zijn ze heel stereotype neergezet. Tijdens het lezen kreeg ik af en toe het idee dat de auteur vanaf de tweede helft minder inspiratie had en maar gewoon iets op papier heeft gezet. Beetje jammer.

Een man in je leven is in feite een optioneel extraatje: alleen een goed idee als hij je leven verrijkt. Je zou het kunnen vergelijken met een een vierde keer opscheppen in een all-you-can-eatrestaurant. Ook al is de mogelijkheid er, je hoeft er nog niet voor te kiezen.

Gelukkig zit de kerstsfeer er heel goed in en wordt de prachtige omgeving van het dorpje waar alles zich afspeelt echt heel mooi neergezet. Nadat ik de flaptekst had gelezen had ik al een vermoeden waar het heen zou gaan en daarin is het verhaal wel erg voorspelbaar. Maar ondanks die voorspelbaarheid vond ik het einde niet heel goed uitgewerkt. Het zat er voor mij heel erg aan te komen (want ik heb meer feelgoods gelezen, haha), maar de keuze die Kate opeens maakt lijkt zo uit de lucht gegrepen. Dat vond ik heel jammer, want het had echt heel mooi uitgewerkt kunnen worden.

Helaas zijn niet al mijn verwachtingen van Twaalf dagen voor kerst uitgekomen, maar ik heb alsnog wel genoten van dit kerstboek. De sfeer zit er goed in, het verhaal is redelijk voorspelbaar, maar je komt geheid in de kerstsfeer!

Staat dit boek al op jouw TBR?

Liefs,
Marleen

Titel: Twaalf dagen voor kerst ♥ Auteur: Jenny Bayliss ♥ Uitgeverij: LS Amsterdam
Aantal pagina’s: 430 ♥ ISBN: 9789024587124 ♥ Waardering: ***,5
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel LS Amsterdam

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.