Column: Ik kan me niet meer voorstellen om geen boekenwurm te zijn

De afgelopen weken raakte ik af en toe in gesprek met andere mensen die je niet direct als boekenwurm zou bestempelen. Lezen is leuk, maar niet een van de belangrijkste hobby’s, zeg maar. Dat zette me aan het denken, want ik kan me dus niet meer voorstellen hoe het is om geen boekenwurm te zijn. Het was wel eens tijd voor een nieuwe column, dus vandaag lees je waarom ik me niet kan voorstellen hoe het is om niet continu omringt te zijn met boeken. Lees je mee?

Ik noem mezelf met trots een boekenwurm en kan bijna wel een beetje toegeven dat ik af en toe best verslaafd kan zijn aan boeken. Ik heb altijd een boek tot mijn beschikking, of dit nu een fysiek boek is of via mijn e-reader. Als je kijkt naar de definitie van een verslaafde denk ik dat ik aardig aan de definitie voldoe. #oeps.

Het niet kunnen beheersen van de drang tot het gebruik van die middelen waarvan men psychisch en lichamelijk afhankelijk wordt.

Nu zeg ik niet dat ik niet zonder boeken en verhalen kan, maar ik denk dat ik er niet een leuker mens van word als je mij weg probeert te houden bij mijn boeken. Van een bepaalde afhankelijkheid is dus wel sprake.

Zoals ik hierboven al schreef raakte ik de afgelopen weken in gesprek met mensen die niet zo in het leven staan. Tijdens die gesprekken realiseerde ik me dat ik me niet kan voorstellen hoe is het om maar heel af en toe een boek te lezen. Dat je slechts een boek oppakt omdat je je verveelt of alleen op vakantie. Dat je de boekwinkel in gaat, verrast wordt en zomaar een boek meeneemt en deze gaat lezen. Aan de ene kant lijkt me dat een hele bijzondere ervaring, aan de andere kant zou ik niet weten wat ik anders met mijn leven moet (grapje).

Ik ben altijd op de hoogte van wat er gaat verschijnen en welke boeken in de winkels liggen (in ieder geval van de genres die ik leuk vind). Ik kan me dan ook niet voorstellen dat je niet op de hoogte bent van bepaalde boeken die gaan verschijnen. Ook dit lijkt me af en toe wel een verademing, want ik geef toe dat mijn TBR echt through the roof gaat. Ik kan weken en maanden uitkijken naar een nieuw boek van een favoriete auteur en kan alles uit mijn handen laten vallen om te gaan lezen.

It is safe to say dat ik een echte boekenworm ben en me een leven zonder boeken niet kan voorstellen. Ik vind het knap dat mensen normaal kunnen functioneren zonder continu omringt te zijn met prachtige verhalen.. JIk kan het in ieder geval niet en wil eigenlijk ook niet weten hoe mijn leven er dan uit zou zien.

Ben jij een echte boekenworm of zou je prima zonder boeken kunnen?

Liefs,
Marleen

PS. Ben je benieuwd naar de andere columns? Sinds kort staan alle columns bij elkaar onder een speciale columnpagina. Je kunt deze bezoeken door op deze link te klikken of door hierboven onder Books naar Columns te gaan! Veel leesplezier!

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.