Lieve Edward – Ann Napolitano

Een van de boeken die door het coronavirus en het sluiten van de bibliotheken bijna een permanente plek in mijn boekenkast heeft gekregen is Lieve Edward. Een boek dat me vooral door de flaptekst enorm aantrok en waar ik enthousiast in begon. Vandaag lees je wat ik van dit boek vind!

Een vliegtuig stort neer. Alle passagiers overlijden behalve één, een twaalfjarige jongen genaamd Edward.
Edward wordt opgevangen door zijn oom en tante, en probeert zijn nieuwe leven te begrijpen. Hij is een beroemdheid: als hij naar school gaat, staan mensen langs de kant en maken ze foto’s. Hij is het wonderkind dat overleefde.
De enige aan wie Edward echt steun heeft is zijn buurmeisje Shay, de beste vriendin die je je maar kunt wensen. Samen doen zij een onverwachte ontdekking die hen naar antwoorden op de diepste vraag leidt: wie ben je als je alles kwijt bent geraakt?

Zoals je in de flaptekst kunt lezen is dit boek een heftig en emotioneel verhaal. En dat is het vanaf het begin. Vanaf de eerste pagina’s sta je op scherp en wordt je overrompeld door de emoties, door pijn en door verlies. Maar ondanks zoveel heftige en zware onderwerpen wordt het boek nooit te zwaar. Het verhaal van Edward wordt op een hele mooie, respectvolle manier verteld en laat je heel goed meeleven in alles wat er in het leven van de twaalfjarige omgaat.

Wat ik heel erg mooi vond is dat je bepaalde hoofdstukken ook vanuit het vliegtuig meemaakt. In die hoofdstukken leer je heel veel passagiers van die desbetreffende vlucht kennen en je bouwt een soort bijzondere band op. Je weet wat er gaat gebeuren, je weet wat er is gebeurd, maar je leest met mensen mee die aan het nadenken zijn hoe hun leven eruit ziet na die vlucht. Die rauwe onwetendheid beneemt je soms echt de adem en laat je ook op een intense manier zien dat het leven zo voorbij kan zijn.

Verder lees je het boek vooral uit het perspectief van Edward en daar had ik af en toe een beetje moeite mee. Zijn verhaal wordt duidelijk en echt vanuit een twaalfjarige verteld, maar na de crash worden er best snel stappen in de tijd gemaakt. Hierdoor had ik niet altijd het idee dat de groei en het verwerkingsproces van van Edward heel realistisch en echt uit de verf kwam. Dat vond ik jammer, want juist dat aspect van het boek maakte het heel erg heftig, emotioneel en origineel.

Ik heb enorm genoten van Lieve Edward en raad je dit boek echt van harte aan. Het is heftig, emotioneel en af en toe enorm rauw, maar zonder te zwaar te worden. Echt, lees dit boek!

Had jij al van dit boek gehoord?

Liefs,
Marleen

Titel: Lieve Edward ♥ Auteur: Ann Napolitano ♥ Uitgeverij: LS Amsterdam
Aantal pagina’s: 336 ♥ ISBN: 9789024583706 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.