Rosie hartje Jack – Mel Darbon

Een van de boeken van de voorjaarscatalogus waar ik enorm naar uitkeek was Rosie hartje Jack van Mel Darbon. Ik heb een tijdje getwijfeld of ik het boek zou aanschaffen, maar toen kwam daar opeens Janneke! Zij had het boek thuis en door de corona-crisis konden we geen boekendate hebben en daarom stuurde ze het boek op! Hoe lief?! Ik begon bijna gelijk en je leest vandaag mijn recensie!

Rosie houdt van Jack. Jack houdt van Rosie. Dus als ze elkaar kwijtraken, doet Rosie alles om de jongen die de zon in haar hoofd laat schijnen te vinden. Zelfs wegrennen van huis. Zelfs Londen doorkruisen om naar Brighton te reizen, ook al sneeuwt het en rijden er bijna geen treinen. Zelfs als mensen denken dat een meisje zoals Rosie zich nooit in haar eentje zal kunnen redden.

Laat ik beginnen met Rosie hartje Jack met recht een echt Blossom Books-boek is en past perfect in hun fonds. Ergens deed het verhaal me een beetje denken aan Muggenland (als is Rosie veel en veel beter) en aan In mijn hoofd. Blossom Books staat erom bekend veel boeken vol diversiteit uit te geven en daar past dit boek natuurlijk perfect tussen. Rosie heeft het Syndroom van Down en het was voor mij de allereerste keer dat ik een boek met een personages zoals Rosie heb gelezen. En daar heb ik enorm veel van geleerd.

Rosie is echt een fantastische heldin. Ze is sterk, lief en grappig, maar ook anders. En juist door zo’n roadtrip-achtig boek vanuit haar perspectief te lezen lees je hoe het is om te leven met Down. Ik vind het knap hoe de auteur helemaal in het hoofd van Rosie is gekropen en het zo realistisch neer heeft gezet. Uiteraard weet ik niet hoe het is om zoals Rosie te zijn, maar ik weet wel hoe mensen in het algemeen zijn en ik kan me helemaal voorstellen dat Rosie inderdaad met dit soort small minded people te maken krijgt.

Van te voren had ik bepaalde verwachtingen. Ik had verwacht dat het boek enorm mooi zou zijn en dat klopt ook wel. Ik had alleen niet verwacht dat het boek zo heftig en intens zou zijn. Er zitten bepaalde gebeurtenissen in waar ik zo min mogelijk over wil uitweiden, maar die zag ik absoluut niet aankomen. Aan de ene kant vond ik die momenten een mooie toevoeging hebben en vooral om te zien wat voor effect deze hebben op Rosie, tegelijkertijd maakte het alles misschien ook een beetje overdreven. Ik had er absoluut geen last van, maar ik snap als sommige lezers het een beetje te ver vinden gaan.

Ik ben enorm fan van Rosie en haar kracht. Dit boek moet een verplicht boek worden op scholen. Zo lief, intens en sterk! Must read, mensen, echt een must read!

Wil jij dit boek lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Rosie hartje Jack ♥ Auteur: Mel Darbon ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 292 ♥ ISBN: 9789463491884 ♥ Waardering: *****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.