Nice girls rule – Fran Hauser

Vorig jaar las ik Nice girls don’t get the corner office en dat boek vond ik destijds een heel fijn boek om mijn carrière mee te beginnen. Ik had en heb er heel veel tips uitgehaald die mij op de werkvloer kunnen helpen. Echter wil ik op dit vlak verder leren en zijn er genoeg boeken die daarbij kunnen helpen. Daarom wilde ik ook graag een soort tegenhanger lezen, namelijk Nice girls rule van Fran Hauser. Ik kreeg het boek voor mijn verjaardag en je leest vandaag wat ik ervan vind! 

Er bestaat een hardnekkige mythe die dicteert dat ‘aardige vrouwen’ het nooit ver zullen schoppen of gezaghebbende leiders kunnen worden. Veel vrouwen denken ten onrechte dat ze hun vriendelijkheid moeten onderdrukken om hogerop te komen. Aardig zijn wordt dikwijls als zwak en ineffectief gedrag bestempeld. Maar stel je je zakelijk op, dan ben je ineens een bitch.

Fran Hauser laat zien dat vriendelijkheid, ambitie en assertiviteit prima hand in hand gaan. Nice girls rule leert hoe je sterk onderhandelt, gehoord wordt, zelfvertrouwen uitstraalt, achter je besluiten blijft staan en omgaat met conflicten zonder te hoeven verhullen dat je een aardig persoon bent.

Hoewel de titels suggereert dat het boek enkel om de ‘aardige vrouw’ gaat en hoe je als zo’n vrouw ook verder kunt komen in je carrière, gaat dit boek veel verder. Ja, er staan enorm veel tips in hoe je op een aardige manier verdere stappen kunt zetten. Zo geeft de auteur tips hoe je nee kunt zeggen zonder lui of ongemotiveerd over te komen, hoe je aardig én doortastend kunt overkomen en hoe je assertief kunt zien zonder gelijk als een bitch bestempeld te worden. Aan de hand van fijne handvaten en praktische tips beschrijft ze hoe jij als nice girl de wereld aan kan.

Hoewel de auteur geen enkele keer een andere boek ‘aanvalt’ zijn er natuurlijk genoeg boodschappen die aangeven dat je als aardige vrouw de wereld niet kunt veroveren. Hoewel Nice girls don’t get the corner office dat natuurlijk ook aangeeft (maar ook zoveel meer), vind ik Nice girls rule geen absolute tegenhanger. Ze vullen elkaar juist enorm goed aan en ik raad je daarom ook aan om ze naast elkaar te lezen. Uit beide boeken kun je namelijk enorm veel tips halen om sterker en beter op de werkvloer te staan. Ik vind daarom ook dat Fran Hauser de boodschap in dit boek heel sterk heeft neergezet. Je hoeft geen bitch te zijn om toch daadkrachtig over te komen.

Het boek is opgedeeld in 9 hoofdstukken waarin ze in elk hoofdstuk een ander onderwerp behandelt. Net als met veel non fictie boeken uit de VS zijn niet alle tips echt relevant voor ons vrouwen hier in Nederland, maar toch is het boek overall echt een aanrader vol tips. Zelf vond ik de hoofdstukken waarin tips worden genoemd over assertief én vriendelijk zijn (hoofdstuk 3), strategisch en empathisch onderhandelen (hoofdstuk 6) en mentoren (hoofdstuk 9) enorm interessant. Uiteraard zijn niet alle tips van toepassing op elk werkgebied, maar ook met de algemene tips kun je heel ver komen, ongeacht waar je werkt.

Ik heb enorm genoten en ook veel geleerd van Nice girls rule. Ik heb een paar specifieke tips gelijk in me opgenomen en hoop dat ik ze snel en veel mag toepassen op de werkvloer. Ik vind dit een aanrader voor vrouwen op de werkvloer, op welk punt je ook bent in je carrière. Aanradertje!

Lees jij graag non fictie hoe je verder kunt komen in je carrière?

Liefs,
Marleen

Titel: Nice girls rule ♥ Auteur: Fran Hauser ♥ Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 223 ♥ ISBN: 9789046825396 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.