Feministen dragen geen roze – Scarlett Curtis

Vorig jaar kocht ik op de Deventer Boekenmarkt Feministen dragen geen roze, maar het boek belandde (wel een klein beetje bewust) ongelezen in de kast. Maar ik was er ook wel heel benieuwd naar, dus ik las ‘m deze maand in het kader van #leesuiteigenkast en daar heb ik absoluut geen spijt van! Vandaag lees je mijn recensie!

In Feministen dragen geen roze (en andere leugens) vertellen allerlei vrouwen – van Hollywood-actrices tot tieneractivisten – hun verhaal. Hun bijdragen worden aangevuld door een aantal toonaangevende Nederlandse vrouwen. Zo schept Feministen dragen geen roze een genuanceerd beeld over vrouw-zijn in de eenentwintigste eeuw. Voor iedereen die weet dat zij/hij een feminist is, maar nog enigszins geïntimideerd is door het woord.

De reden dat dit boek best lang ongelezen in de kast lag – ondanks dat ik nieuwsgierig was – is dat ik verwachtte dat het een beetje droge kost zou zijn. Zeker omdat het boek zo’n 400 pagina’s heeft. Maar gelukkig is dat helemaal niet het geval! Het boek is verdeeld in verschillende onderwerpen en is gevuld met veel verschillende verhalen en ervaringen. Hierdoor zit de vaart er goed in en maakt het boek enorm sterk. Door zoveel verschillende vrouwen aan het woord te laten is het bijna onmogelijk om je niet verbonden te voelen met een van die powervrouwen.

Het boek is natuurlijk één krachtige boodschap, maar heeft ook zoveel verschillende ‘kleine’ boodschappen over heel veel verschillende mensen. Feiten, ervaringen, tips, van alles wordt afgewisseld en zoals ik hierboven al schreef, bijna elke vrouw zou zich met een van deze vrouwen kunnen identificeren. Maar tegelijkertijd geeft het andere vrouwen ook meer informatie hoe het is om als iemand te leven. Geen enkele vrouw is hetzelfde en door dit boek leer je meer over anderen. Dus naast dat dit boek laat zien dat we er qua feminisme nog helemaal niet zijn, laat het ook zien dat vrouwen over de hele wereld al wel heel veel hebben bereikt en gedaan.

Het boek is dus opgedeeld in korte essays, gedichten en andere stukken tekst en de een zal je waarschijnlijk meer aanspreken dan de ander. Zo waren de bijdrages van Keira Knightley met een brief aan haar dochter en van Jameela Jamil met dingen die je echt aan je zoon moet vertellen echte favorieten. Die stukken deden mij persoonlijk heel veel. Daarnaast zitten er ook bijdragen bij van Nederlandse feministen en die maken het ook voor Nederlandse lezers echt een enorme aanrader.

Je raadt het vast al, ik ben enthousiast! Ik ben heel blij dat ik het boek (eindelijk) heb opgepakt. Als je bang bent dat het droge kost is, dat is compleet niet zo. Het boek leest vlot en is echt een aanrader. Niet alleen voor de (beginnende) feminist, maar ook zeker voor mensen die vinden ‘dat we wat doorslaan met al dat feminisme’.

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Feministen dragen geen roze ♥ Auteur: Scarlett Curtis ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 406 ♥ ISBN: 9789463490467 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.