Be More Pirate – Sam Conniff Allende

Don’t judge a book by it’s cover, zeggen we altijd toch? Toch is een cover heel belangrijk en dat laat dit boek maar weer eens zien. Be More Pirate trok namelijk mijn aandacht door de opvallende roze cover. Ik besloot ‘m niet direct mee te nemen, maar elke keer als ik de Ako op een station binnenstapte leek dit boek mij te roepen. Het duurde twee maandjes, maar in september pakte ik ‘m eindelijk op. Benieuwd of de inhoud net zo opvallend is als de cover?

Be More Pirate van Sam Conniff Allende verandert de manier waarop je vandaag en morgen leeft, denkt en werkt. Piraten stonden voor rebellie, doelbewustzijn en kracht. Ze hebben niet alleen de regels overtreden, ze herschreven ze ook. En dat kun jij ook. Om onszelf en de wereld te veranderen zou iedereen wat meer piraat moeten worden. Wat je ambities, ideeën en uitdagingen ook zijn! Be More Pirate onthult de technieken van nobele piraten van weleer en helpt je moediger, effectiever en creatiever te zijn.

Van te voren had ik bepaalde verwachtingen (eh, wanneer niet?). Ik had verwacht dat dit boek vooral over rebelsheid zou gaan en dat de titel grotendeels willekeurig was gekozen. Dat is absoluut niet zo! Het hele boek draait serieus om piraten en hun levenswijze. Ik heb zoveel geleerd van de piraten van vroeger en ontdekt dat mijn (ons) beeld van piraten dus compleet niet klopt. Ooglapjes, houten benen en een haak waar een hand zou moeten zitten? Dikke onzin! Be More Pirate laat zien hoe piraten (vooral in een bepaalde periode) echt leefden en wat we daar van kunnen leren.

Los van de dwang van hoe dingen zouden moeten zijn konden zij experimenteren met hoe dingen zouden kunnen zijn.

Zoals ik al schreef heb ik vooral historisch technisch veel van dit boek geleerd. Ik hou van geschiedenis en vond de weetjes die de auteur erin gooide heel interessant. Hij noemde zoveel inspirerende personen (van toen en nu), dat je niet anders dan ook zelf geïnspireerd raken. Ik heb tijdens het lezen zoveel mensen en organisaties opgezocht, heel erg fijn! Niet alles is relevant, maar ik vond het interessant om over personen te lezen waar ik nog nooit van had gehoord, maar die heel veel hebben betekend voor de wereld.

Ik vermoed dat je dit boek niet leest wegens problemen met drinken, vechten en je team vastbinden, maar ik denk dat je vast weleens een vergissing (of meerdere) hebt gemaakt die je niet nogmaals wilt maken.

Maar ik ben niet alleen maar positief. De auteur schrijft met veel humor, maar regelmatig was het ook behoorlijk langdradig. Ook was niet alles even relevant en interessant. Ik vond – vooral het laatste gedeelte – dat het heel erg gericht was op ondernemers en bedrijven. Ik denk dat je als individu nog meer hebt aan dit boek als het meer gericht zou zijn op individuen en met specifieke tips voor het leven in het algemeen. Ook heb ik – na het lezen – nou niet echt directe handvaten gekregen waarmee ik nu aan de slag kan gaan. Er komt megaveel informatie op je af tijdens het lezen, maar het blijft redelijk vaag, vond ik.

Net als de piraten moeten we het prettig gaan vinden als we ons ongemakkelijk voelen. We moeten moeilijkheden verwelkomen en vertrouwd raken met wat chaos.

Ik heb genoten van Be More Pirate en ik heb er ook zeker veel van geleerd. Wel wil ik de kanttekening plaatsen dat waarschijnlijk niet alles even relevant is en dat het soms een beetje langdradig kan worden. Ben je op zoek naar een boek waarbij je je rebelsheid wat kunt ontdekken en wil je daar inspirirende mensen bij als voorbeeld? Dan is Be More Pirate echt iets voor jou!

Zou jij dit boek willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Be More Pirate ♥ Auteur: Sam Conniff Allende ♥ Uitgeverij: Kosmos
Aantal pagina’s: 334 ♥ ISBN: 9789021571300 ♥ Waardering: ***,5

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.