Verschijning – Joany de Vries

Een tijdje geleden ontving ik een persbericht van uitgeverij Volt met de vraag of ik het debuut van Joany de Vries wilde lezen. Ik volg Joany al een tijdje op haar blog cravingpages.com en ik was heel benieuwd naar haar YA-roman. Maar ik was ook een beetje terughoudend, want volgens de flaptekst gaat het boek over geesten en spoken en daar ben ik niet zo van. Toch besloot ik het boek te lezen en vandaag lees je mijn recensie!

Jeanne Weeber is de dochter van ‘s werelds populairste Youtube-ghosthunter. Met een team bestaande uit Jeanne, haar vader Howard, zijn rechterhand Nick, en clown / cameraman Mirza reizen ze van hot naar her om spooklocaties te onderzoeken. Meestal blijkt er niets bovennatuurlijks aan de hand te zijn; maar aangezien spoken goed zijn voor toerisme, zijn Howard en zijn team tegen een vergoeding wel bereid om wat bewijsmateriaal te fabriceren.

Als het team een opdracht uit Nederland krijgt aangeboden neemt Jeanne de opdracht stiekem aan. Ze wil altijd al graag naar Nederland: het land waar haar moeder, die ze nooit heeft gekend, vandaan komt. Ze reist in haar uppie af naar Eindhoven waar ze wordt opgepikt door Wietse, haar online gevonden gastheer in Oss.

Samen gaan ze op zoek naar Jeanne’s moeder. Dat levert een zoektocht op die leidt langs ouija-borden, op hol geslagen kuddes wisenten en mogelijk sinistere huisdieren, waardoor Jeanne begint te vermoeden dat ze dit keer écht op een bovennatuurlijk mysterie is gestuit.

Wat me vanaf het begin op viel is het heerlijke karakter van de hoofdpersoon. Jeanne is lekker sarcastisch en neemt haar favoriete YA-boeken en films op de hak. Hoewel ik Joany niet persoonlijk ken vond ik haar schrijfstijl zoals ze die op haar blog hanteert heel erg terugkomen in het boek. Je kunt met recht zeggen dat dit een ‘Joany-boek’ is. Het hele boek staat vol met heerlijke en grappige vergelijkingen en maakt de hele sfeer heel erg speels.

De sarcastische schrijfstijl was voor mij een reden dat het boek fijn begon. Ik vind vooral het begin heel erg sterk. Zoals ik hierboven al schreef ben ik niet zo fan van spoken en geesten en dat soort dingen. Jeanne is ook lekker sarcastisch daar tegen over en gelooft er allemaal niet in. Geesten bestaan niet, punt. Ook was het tof hoe Joany Nederland bekend vanuit het buitenlandse perspectief, heerlijk!

Tot de helft vond ik het echt een heerlijk boek. Ik genoot van de schrijfstijl en het was een prima verhaal. Maar dan… dan wordt het opeens heel erg ongeloofwaardig allemaal. En dat had ik en niet zien aankomen en ik vond het zo’n tegenvaller ten opzichte van de eerste helft. Het wordt alleen maar ongeloofwaardiger als het einde nadert en vooral heel erg onduidelijk. Ik vond het bovennatuurlijke een toevoeging die niet nodig was, helaas.

Helaas, Verschijningis voor mij geen toppertje geworden. De eerste helft was tof, maar daarna werd het minder en minder. Dankzij de schrijfstijl (want die is echt heel heel tof) heb ik het boek toch 3 sterren gegeven. En misschien ligt het ook wel aan mij, maar ik had deze wending in het verhaal niet aan zien komen. Alsnog is dit wel een aanrader als je fan bent van bovennatuurlijke krachten en dat soort dingen. Mocht Joany ooit nog een contemporary gaan schrijven, dan wil ik die heel graag lezen. De volgende fantasy sla ik alleen wel over, haha!

Kende jij Joany en haar boek al?

Liefs,
Marleen

Titel: Verschijning ♥ Auteur: Joany de Vries ♥ Uitgeverij: Volt
Aantal pagina’s: 304 ♥ ISBN: 9789021415796 ♥ Waardering: ***
Ik heb een digitaal recensie-exemplaar mogen ontvangen van Volt, dankjewel! 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.