Nooit meer bang – Gaby Rasters

Er zijn van die boeken die je gelijk aantrekken. Nooit meer bang was zo’n boek en eigenlijk om twee redenen. De manier waarop de hoofdpersonen elkaar ontmoeten (volgens de flaptekst), maakte me al nieuwsgierig . Maar een verhaal dat zich afspeelt op de dag van de terroristische aanslag in Brussel twee jaar geleden zorgde er eigenlijk nog meer voor dat ik dit verhaal wilde ontdekken. Ik kocht het ebook en nam ‘m mee op vakantie. Vandaag lees je wat ik er van vind.

Op zomaar een ochtend op het vliegveld van Brussel vinden er twee bijzondere ontmoetingen plaats. Vlak nadat Maud heeft ontdekt dat haar vriend een ander heeft, vindt ze gehoor bij de lieve Victor. En Louise, die vanwege haar borstkanker een muur om zich heen heeft gebouwd waar geen man doorheen kan, merkt dat ze zich toch ineens aangetrokken voelt tot Lennard, die ze ontmoet in de ontbijtzaal van haar hotel.

Later op zomaar die ochtend vindt er in de vertrekhal een vreselijke aanslag plaats. De twee vrouwen bevinden zich niet meer op het vliegveld, maar Victor en Lennard wel. De zoektocht brengt Maud en Louise bij elkaar in deze prachtige roman over liefde en verlies, en over de ongekende kracht van mensen.

Ik kan niet anders zeggen dat dit een heftig, maar voor ontroerend boek is. Natuurlijk kun je van te voren al invullen dat een verhaal rondom een heftige gebeurtenis ook voor een heftig verhaal zal zorgen, maar Gaby Rasters heeft het erg mooi op papier gezet. Het is absoluut geen vertelling van de feiten of een complete herbeleving van deze zwarte dag in Brussel, maar ze laat de gebeurtenissen zien vanuit ooggetuigen die de dag door hun eigen ervaringen net iets zwarter maken. Door het vanuit ‘echte’ personages te vertellen die allemaal hun eigen bagage mee nemen, krijgt die verschrikkelijke dag op het vliegveld een nog krachtiger beeld. Natuurlijk is het afschuwelijk wat er is gebeurd, maar van een afstandje maak je allemaal net iets onbewuster mee. Met Nooit meer bang heeft Gaby Rasters alles een stuk echter gemaakt door de dag te laten vertellen door Victor, Lennard, Maud en Louise.

Over deze dag lees/las je van alles in het nieuws, maar wat je zelden ziet is alles erna. Hoe gaan de mensen verder met hun leven? In Nooit meer bang geeft Gaby ook dit gedeelte van een aanslag een podium en dat heeft ze heel erg mooi gedaan. Door twee verhaallijnen mooi in elkaar te laten doorlopen laat ze (met kleine uitstapjes) zien hoe het is om je leven te moeten oppakken nadat het zo overhoop is gegooid. Ik denk dat dit boek een hele mooie steun kan zijn voor al die mensen die zoiets heftigs hebben meegemaakt, maar ook voor de mensen die niet altijd weten hoe ze moeten reageren.

De schrijfstijl van Gaby is redelijk simpel en daar stoorde ik me af en toe een beetje aan. Het verhaal bestaat grotendeels enkel uit dialogen en ik had juist wat meer willen lezen en weten over de gedachtes van de personages of hoe de wereld er in hun ogen uitzag. Ik denk dat hier nog veel ruimte in zou kunnen zitten, zeker omdat het boek niet gigantisch veel pagina’s telt.

Nooit meer bang is een heftig verhaal dat iedereen wel zal herkennen. Niet omdat je het (hopelijk) niet zelf hebt meegemaakt, maar omdat dit een verhaal is waar iedereen wel eens van heeft gehoord. Ondanks de wat simpele schrijfstijl zijn tissues niet overbodig!

Lees jij graag verhalen die gebaseerd zijn op waargebeurde gebeurtenissen?

Liefs,
Marleen

Titel: Nooit meer bang ♥ Auteur: Gaby Rasters ♥ Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal pagina’s: 256 ♥ ISBN: 9789401912242 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.