Zeik niet zo – Anouk Kemper, Suzette Hermsen & Lianne Marije Sanders

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van, voor mij onbekende uitgeverij, Brandt met de vraag of ik het nieuwe boek Zeik niet zo wilde recenseren. De cover trok mij helemaal niet, maar desondanks was ik geïntrigeerd door de flaptekst. Binnen een paar dagen lag het boek in de bus, maar ik begon er pas in oktober in. Mijn verwachtingen waren, mede te wijten door de cover, niet heel hoog, maar jeetje, wat heeft dit boek mij verrast! Lees snel verder wat ik er verder van vind!

Over millennials wordt van alles gezegd. We zouden maar verwend zijn. Niet kunnen omgaan met ook maar de kleinste tegenslag. Uber te laat? Huilen. Geen vast contract? Nog meer huilen. Dus gaan we onszelf maar zoeken in Azië, met geld van papa en mama. Toch? Helemaal niet, zeggen journalisten en medemillennials Anouk Kemper, Suzette Hermsen en Lianne Marije Sanders. Zij herkennen hun generatie niet in het aanstellerige beeld dat alsmaar wordt geschetst. Het leven van de millennial is namelijk niet zo ingewikkeld. Sterker nog, dat leven is soms gewoon saai (afvalstoffenheffingbelasting betalen), soms buitengewoon pijnlijk (dood en ander verlies), zo nu en dan fantastisch (seks, vakantie, drugs!), maar meestal gewoon prima (op tijd wakker worden, niemand beledigen).

Zoals ik hierboven al schreef, de cover trok mij echt niet. Ja, hij is opvallend, maar ik vond ‘m erg lelijk. Het blijkt maar weer dat je een boek niet op z’n omslag moet beoordelen, aangezien de inhoud hier duizend keer beter is! Volgens de flaptekst is dit ‘gewoon een geinig boekje’ en daar ben ik het helemaal mee eens. Het is precies dat en niet meer dan dat. Het is geen complete analyse van de millenials, maar een heel herkenbaar verhaal over hoe het nu is. Waar je wel uitgebreid (en hardop) om kunt lachen, dat wel.

Het enige waar ik alles uit haal, is een Mona puddinkje. Met van die ribbels, ja. Manoeuvreer ik mijn lepeltje namelijk moeiteloos doorheen.

Zeik niet zo leest eigenlijk als allemaal korte blogjes en het liefst reageerde ik op bijna alles (WAAR IS DIE REACTIEKNOP?!). Het is gruwelijk eerlijk, maar ook enorm herkenbaar en ronduit fantastisch. Je blijft ook maar doorlezen en het is lastig om het boekje weg te leggen. Ik kon het in ieder geval niet en dat resulteerde erin dat ik het boek binnen een dag uit had (en aan iedereen had aangeraden).

Ik kreeg laatst de tip van iemand om alleen nog te eten wat ik een cijfer acht of negen zou geven. Bleek ik ineens een bijzonder complimenteus jurylid.

Normaal gesproken houd ik niet al teveel notities bij als ik een boek lees, maar dit boek Zeik niet zo heb ik gelezen met mijn telefoon in mijn hand. Mijn notities staan vol met allerlei leuke quotes (en ik moest mijn liefde voor dit boek via social media delen). Het liefst deel ik al die toffe quotes hier ook, maar dat doe ik toch maar niet. Je moet het gewoon zelf lezen en zelf hardop lachen (gebeurt hoe dan ook) of af en toe je tranen wegslikken (is ook niet geheel onmogelijk).

Voor mij is make-up zoiets als een spectaculaire trapeze-act. Fantastisch om naar te kijken, niet zo fantastisch om zelf uit te voeren.

Zeik niet zo heeft mij echt aangenaam verrast en ik zou het aan iedereen aanraden (zeker als je tussen de 20 en 35 jaar bent). Met veel humor en nog meer eerlijkheid hebben de drie auteurs alles aangekaart waar je tegenwoordig als jonge vrouw mee te maken krijgt en dat hebben ze simpelweg op een fantastische manier gedaan.

Zou jij dit boek graag willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Zeik niet zo ♥ Auteurs: Anouk Kemper, Suzette Hermsen & Lianne Sanders ♥ Uitgeverij: Brandt
Aantal pagina’s: 267 ♥ ISBN: 9789492037640 ♥ Waardering: ****

Oké, omdat ik het niet kan laten en ze gewoon zo leuk zijn:

Als millennial zou ik me hartstikke druk moeten maken over allerlei ingewikkelde zaken als de toekomst en succes, maar het enige waar ik me iedere dag opnieuw weer druk over maak, is wat ik in godesnaam moet koken.

Misschien vind je dit ook interessant

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.