Column: Hoe het kan dat mijn nog te lezen stapel niet krimpt

Ik denk dat iedere boekenliefhebber het symptoom wel kent: een te lange nog te lezen stapel. Soms lijkt het alsof die mensen (waaronder mijzelf) zijn geboren met een lijst die ze nooit af zullen krijgen. En toch blijven we boeken kopen en reserveren en lenen bij de bibliotheek, want elke maand verschijnen er zoveel mooie en nieuwe pareltjes die we simpelweg niet willen missen. Geen wonder dat de stapel niet krimpt, maar juist groeit en groeit. Voor vandaag heb ik mijn gedachtenspinsels (die soms hele gekke vormen aannemen) op papier gezet. 

Het precieze aantal weet ik niet, maar ik gok dat ik tussen de 60 en 80 ongelezen boeken in mijn kast heb staan (en ja, dat aantal groeit per maand). Als je mijn artikelen met nieuwe boeken de afgelopen maanden hebt gevolgd kon je zien dat de aantallen per maand niet onder de 10 zaten. Ik koop toffe boeken, krijg af en toe een gaaf exemplaar en ga ook regelmatig naar de bibliotheek. Op deze manier groeit mijn TBR alleen maar, in plaats van dat de stapel met ongelezen boeken uit mijn kast krimpt.

Een van de leukste dingen vind ik nieuwe boeken opzoeken. Ik neus regelmatig tussen de verwachte boeken op Hebban en bij onze grote blauwe vriend en hierdoor groeit mijn wishlist en TBR maar door. Ik wil altijd zo snel mogelijk alle toffe nieuwe boeken lezen en daarover kletsen met andere boekenliefhebbers die net zo naar die boeken uit hebben gekeken. Natuurlijk kan dit ook als het boek al een jaar oud is, maar dan lezen mensen het boek een stuk minder dan direct na de verschijningsdatum.

Op deze manier lees ik dus grotendeels boeken die zeer recentelijk verschenen zijn. Als ik Goodreads er naast leg bestaat mijn gelezen boeken uit 2017 bijna 75% uit boeken die niet ouder zijn dan 3 maanden. Daarom lees ik zelden boeken die al een hele tijd in mijn kast staan of boeken die al eeuwen op mijn to be read staan. In het begin van het jaar heb ik een challenge met mezelf gesteld dat ik aan het eind van het jaar ongeveer 40 boeken uit eigen kast wil lezen. Dat is 1/3 van de alle boeken die ik dit jaar hoogstwaarschijnlijk zal lezen. Op dit moment, halverwege mei, loop ik daar gigantisch mee achter.

En dat vind ik jammer. Ik heb die boeken namelijk niet voor niets gekocht. Op dat moment wilde ik ze heel graag lezen of leken ze me ontzettend tof. Bijna alle boeken die in mijn kast staan (uitzonderingen daargelaten) wil ik echt graag lezen, maar ik kom er simpelweg niet aan toe. De laatste maanden heb ik ook veel boeken mogen ontvangen voor We Love Feelgood op Hebban of als recensie-exemplaar (zo ongelofelijk gaaf), waarbij deze boeken natuurlijk voorrang hebben. Het zijn wel boeken die ik allemaal zou willen lezen en zelf ook zeker zou hebben opgepakt, maar het is niet bevorderlijk voor de prachtige exemplaren die liggen te verstoffen in mijn kast.

Elke maand neem ik me voor om minimaal één boek uit eigen kast te lezen (het liefst meer natuurlijk), maar vaak mislukt dit hopeloos. Zo heb ik in een ‘kleine’ TBR in mei opgesteld, waarbij alle boeken (afgezien van de rereads) voor Hebban of als recensie-exemplaar zijn. Geen probleem, ik wil ze echt heel graag lezen, maar op deze manier zijn alle boeken van de maand mei ‘moetjes’. Ik lees gemiddeld 10 boeken per maand, dus als zes van de tien al nieuwe boeken zijn die ik ergens voor mag lezen, blijft er weinig ruimte en tijd over voor ‘eigen’ boeken.

Daarnaast herlees ik boeken. Ik hoor je nu echt denken: maar waarom herlees je dan in hemelsnaam boeken als je nog zoveel andere boeken in de kast hebt staan? Goede vraag, geef ik toe. Maar soms heb je gewoon zin om een boek te lezen, waarvan je zeker weet dat je ervan zult genieten. Gewoon, om eventjes te ontspannen. Of om weer helemaal in een serie te komen, om goed voorbereid het volgende deel in te gaan (zoals ik met Hof van doorns en rozen & Hof van mist en woede ga doen deze maand).

Dus ja, op deze manier slinkt mijn TBR niet en wordt de stapel met ongelezen boeken alleen maar groter. Tijdens het schrijven van dit artikel (waar ik overigens behoorlijk lang over heb gedaan) ben ik ook op zoek gegaan naar oplossingen om de stapel te laten krimpen. Tot nu toe nog niet gelukt. Heb jij een tip?

Hoe groot is jouw ongelezen stapel?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

  1. Ik heb nog een leuke tip die ik zelf sinds deze maand toepas. Ik heb nu in mijn boekenkast een aparte stapel gemaakt met de boeken die ik nog zeker moet lezen en ik neem alleen maar boeken van die stapel. En het helpt echt! De stapel slinkt!

    1. Ja dat heb ik ook gedaan de afgelopen weken, maar er komen altijd boeken tussendoor en ik heb niet altijd zien om een boek van de stapel te lezen haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.