Niets te kiezen – Karma Brown

Afgelopen zomer las ik tijdens een paar daagjes strand op onze rondreis door Sri Lanka de prachtige roman Ga niet weg van Karma Brown. Dat boek blies mij van mijn sokken (nou ja, slippertjes) en liet me met een gebroken hart midden in de zon achter. Ik was gelijk fan van deze auteur en kon ook niet wachten tot ik haar volgende boek mocht lezen. Samen met Marieke van de Hebban Feelgood Club van 10 las ik haar nieuwste boek Niets te kiezen voor onze buddy read. Zaterdag heb je al kunnen lezen wat we van het boek vonden en vandaag lees je mijn recensie.

Na vele mislukte behandelingen weet Hannah dat de kans dat ze een kind zal krijgen heel klein is. Voor haar ondraaglijk, want al jaren is dat haar grootste droom.
Kate, moeder van twee dochters, ziet hoe Hannah onder de situatie lijdt en besluit haar beste vriendin te helpen door draagmoeder voor haar te worden.
Een keuze die verregaande gevolgen heeft…

Het verhaal wordt verteld door twee verschillende perspectieven en dit geeft een heel duidelijk beeld van het draagmoederschap. Je leest het niet alleen door de draagmoeder maar ook de ongewenste kinderloze. Karma Brown laat heel duidelijk zien wat voor effect zo’n ingrijpende gebeurtenis op je kan hebben, echt heel indrukwekkend! Het verhaal wordt door de wisselende perspectieven heel echt en het zorgde ervoor dat ik me ontzettend goed kon inleven in Hannah en Kate.

Ook de wetenschap dat Karma zelf moeder is geworden door een draagmoeder maakt het boek nog echter en specialer. Tijdens het lezen zorgde dit voor een extra dimensie en misschien hebben juist die eigen ervaringen ervoor gezorgd dat ze zo’n mooi verhaal op papier heeft kunnen zetten.

De reis die beide vriendinnen samen beginnen begint vol goede moed en ze genieten beiden van de bijzondere momenten die ze samen beleven. Maar dan slaat het noodlot toe. Kate komt terecht in een levensgevaarlijke situatie en Hannah komt in de onmogelijke spagaat waar ze moet kiezen tussen haar beste vriendin en haar ongeboren kindje. In Niets te kiezen worden de grenzen van vriendschap en liefde voor je eigen vlees en bloed opgezocht en Karma Brown tast deze grens hartverscheurend af.

Ondanks dat ik zelf (nog) geen kinderen heb voelde dit boek griezelig herkenbaar. Het verhaal is op zo’n duidelijke manier geschreven dat je eventjes onderdeel wordt van de verdrietige momenten die het boek kent. Beide ‘partijen’ gedragen zich ongelofelijk begrijpelijk dat je als een pop tussen Hannah en Kate wordt getrokken. Tijdens het lezen wil je het liefst alle personages een enorme knuffel geven en je tissues delen die je echt nodig hebt.

Niets te kiezen is een ontroerend verhaal dat tranen opwekt en je nog heel lang bij zal blijven. De grenzen van vriendschap en liefde worden opgezocht en de keuzes die hierbij gemaakt worden zijn herkenbaar en heel begrijpelijk. Karma Brown heeft een hartverscheurend verhaal geschreven, waarbij ze haar eigen ervaringen in heeft gezet. Koop dit boek, bestel er gelijk een doos tissues bij en sluit jezelf voor een paar uur op. Je zult er geen spijt van krijgen.

Heb jij wel eens een boek samen met iemand gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Niets te kiezen ♥ Auteur: Karma Brown ♥ Uitgeverij: Harper Collins
Aantal pagina’s: 336 ♥ ISBN: 9789402751475 ♥ Waardering: *****

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

  1. Ik las zojuist ‘Ga niet weg’ uit. Heel benieuwd geworden naar deze! Ik lees enkel boeken samen met iemand in functie van een leesclub, voor de rest doe ik gewoon mijn eigen ding haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.