Zonder jou – Chantal & Priscilla van Gastel

Chantal van Gastel kende ik van haar leuke en gezellige chicklitboeken. Toen afgelopen zomer naar buiten kwam dat zij samen met haar zus een thriller had geschreven was ik erg benieuwd, maar ook een beetje terughoudend. Ik heb bij verschillende goede auteurs gezien dat wanneer zij een overstap maken naar een ander genre dit niet altijd goed uitpakt. Een aantal weken geleden was het ebook sterk afgeprijsd en ik kon het niet laten om het boek in mijn digitale mandje te gooien! Afgelopen week begon ik in de trein en ik kon het boek niet neerleggen! Lees snel verder voor de rest van de recensie! 

Wat doe je als je kind een steeds groter gevaar vormt voor zichzelf én anderen? En hoe ver kun je gaan om hem te beschermen?

Valerie staat op een keerpunt. Voor de tweede keer in haar leven. En beide keren werd ze hiertoe gebracht door haar grote liefde Oscar. De eerste keer was jaren geleden, toen ze haar voorspelbare leven inruilde voor een vrijgevochten bestaan met hem.

De tweede keer is nu, nu hij op het punt staat haar en hun zoon Mick te verlaten. Niet omdat hun liefde voorbij is, maar omdat Mick lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die zo ontwrichtend is dat Oscar het niet meer kan verdragen. Plots staat Valerie er alleen voor. Terwijl het gedrag van Mick angstaanjagend uit de hand loopt, probeert Valerie uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat, als het grootste gevaar van hemzelf afkomstig is?

Laat ik beginnen met dat Zonder jou absoluut geen thriller is. Ik denk dat je het eerder onder een roman kunt scharen, ondanks dat het wel een spannend verhaal is. Het boek heeft alleen geen overeenkomsten met een normale thriller. Het boek laat je juist huiveren van de verschillende emoties, in plaats van angsten en ‘enge’ gebeurtenissen. De emoties gieren door je lijf en laten je constant meeleven. Ik maak het niet vaak mee dat ik tijdens het lezen woedend wordt op wat er met de hoofdpersonen gebeurd. Dit gebeurde wel in Zonder jou en wilde Valerie niet alleen een dikke knuffel geven (die ze echt regelmatig kon gebruiken), maar wilde ook psychologen en psychiaters een dreun voor hun hoofd geven. De zusjes Van Gastel hebben de gemoederen hoog op laten lopen, maar er ook zeker voor gezorgd dat deze emoties je ook als ze een enorme golf overspoelen.

Het boek is geschreven door een chicklitauteur en haar zus. Echter merk je allereerst niet dat het door twee een chicklitauteur is geschreven. Het verhaal is zo goed geschreven dat het bijna zo moet zijn dat de auteur al vele boeken in dit genre heeft geschreven. Daarnaast valt het ook helemaal niet op dat het boek geschreven is door twee mensen. Ik weet natuurlijk niet wie wat heeft geschreven, maar de stukken van Valerie zijn allemaal consistent (goh, dure woorden gebruiken? ;)) en op geen enkel moment heb je twijfel of het door één persoon of twee personen is geschreven.

Het boek is geschreven met een wisselend perspectief en daar merk je natuurlijk wel dat het om verschillende ‘stemmen’ gaat. De afwisseling van perspectief is hier erg goed uitgevoerd. De verschillende perspectieven zijn hier goede aanvullingen waardoor je nog meer in het verhaal wordt getrokken. Vooral het perspectief doet je huiveren van verbazing en bijna angst. Priscilla en Chantal hebben zich hier bijna griezelig goed ingeleefd in de twaalfjarige Mick en zorgt voor een extra dimensie. Het inzicht dat hier wordt gegeven in het hoofd van dit kind is ontzettend geloofwaardig en geen enkel moment apart. Dit zorgde ervoor dat ik het boek de volle vijf sterren heb gegeven, in plaats van de – nog steeds goede – vier sterren.

Tijdens het lezen was ik vooral benieuwd naar het einde (natuurlijk heb je dat altijd met een boek), maar vooral hoe zo’n geloofwaardig verhaal afgesloten zou worden. Zonder te spoilen is het einde een perfecte afspiegeling van de werkelijkheid. Het is enorm geloofwaardig en ik denk niet dat het boek beter afgesloten had kunnen worden. Als je een artikel in de krant leest weet je ook niet wat er daarna gebeurt of hoe het verder afloopt met betrokkenen. Het boek eindigt wel met een klein open einde (misschien een idee voor een vervolg), maar niet met zo’n verschrikkelijk open einde dat je met grote vragen achterblijft. Helemaal perfect dus.

Zonder jou is een ijzersterk verhaal die je van de eerste tot de laatste bladzijde in je greep houdt. Het is weerzinwekkend, maar aan de andere kant ook zo geloofwaardig dat je bijna anders naar de wereld gaat kijken. Ik heb geen enkel minpunt dus niet verrassend dat het boek van mij een hele goede waardering heeft gekregen! Ik ga het boek aan heel veel mensen aanraden!

Liefs,
Marleen

Titel: Zonder jou ♥ Auteur: Chantal & Priscilla van Gastel ♥ Uitgever: Harper Collins
Aantal pagina’s: 341 ♥ ISBN: 9789402751437 ♥ Waardering: *****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.