Alles wat je lief is – Nicola Yoon

Op de blog van Joany kwam ik het boek Everything Everything tegen. Een Engels boek met een prachtige cover. En ook al ben ik niet zo’n fan van het lezen van Engelse boeken, toch wilde ik dit boek zeker een kans geven (ja, alleen om de mooie cover). Toen kwam ik erachter dat het boek gewoon vertaald is, dus besloot ik het boek op te halen bij de bibliotheek. En wauw, wat heb ik genoten van dit boek!

‘Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld. En dat het op een ramp zal uitdraaien.’

Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van ‘spoilende’ boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg…

Laat ik beginnen met dat dit boek mij echt aangenaam verrast heeft. Toen ik met dit boek begon waren mijn verwachtingen niet al te hoog. Ik dacht dat het vooral een leuk en lief boek voor tussendoor zou zijn. Maar het was zo veel meer dan dat! Ik begon in het boek en kon simpelweg niet stoppen. Elke keer dat ik het boek moest wegleggen baalde ik (maar ja, als de bus bij jouw halte is moet je wel uitstappen natuurlijk).

Dit boek gaat over Madeline en speelt zich ook grotendeels in haar slaapkamer af. Madeline heeft een zeldzame ziekte waardoor ze allergisch is voor de hele wereld. Ze kan niet even naar de supermarkt of naar school zonder ziek te worden. Een behoorlijk kleine wereld die ze heeft dus. Maar ondanks dat haar wereld behoorlijk eentonig is, is Madeline alles behalve dat. Ze is ontzettend grappig en de schrijfstijl van Yoon vergroot dit nog meer.

Madeline heeft dus nog nooit haar huis verlaten en zit al 17 jaar ‘opgesloten’ in haar witte kamer. Ze is absoluut niet negatief of depressief, maar ze is ook niet ongeloofwaardig gelukkig  of blij met haar situatie. Ze accepteert het zoals het is, maar is soms ook nieuwsgierig hoe haar leven eruit zou zijn als ze niet ziek zou zien. Heel begrijpelijk allemaal. Maar dan komt Olly in haar leven en je snapt het al: Madeline wordt verliefd op Olly. En vanaf dat moment verandert Madeline. Ze is niet meer tevreden met haar leven tussen de vier witte muren en ze wil naar buiten! Stiekem, zonder dat haar moeder het weet, heeft Madeline steeds meer contact met Olly en hij wordt steeds belangrijker voor haar. Madeline komt op een punt waar ze moet beslissen wat ze wil met haar leven.

En toen kwam het einde… Tijdens het lezen van de laatste paar bladzijdes was ik even bang dat Nicola Yoon haar boek met een verschrikkelijk einde om zeep zou helpen. Ik durfde bijna niet verder te lezen, want ik was echt bang dat dit prachtige boek een stom einde zou hebben. Maar dat was niet zo! Zonder te spoilen heeft Yoon dit boek prachtig en waardig afgesloten met een fantastisch einde. *maakt een buiging* 

Ik heb dit boek echt in een paar uurtjes uitgelezen en wat heb ik genoten. Regelmatig zat ik hardop te lachen om de leuke en grappige dingen die Madeline doet en zegt. Tegen het einde was ik even bang voor een slechte afsluiting, maar Yoon heeft het boek perfect afgesloten. Ik wil meer van deze auteur!

Heb jij Alles wat je lief is al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Alles wat je lief is ♥ Auteur: Nicola Yoon ♥ Uitgever: Querido
Aantal pagina’s: 320 ♥ ISBN: 9789045119090 ♥ Waardering: *****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.