The Jewel – Amy Ewing

Ik lees zelden in het Engels. Noem het luiheid, noem het gemak, ik pak bijna altijd een Nederlands boek. Maar dat betekent niet dat ik de Engelse titels voorbij laat gaan. Af en toe komen er titels voorbij die ik dan echt heel graag wil lezen, maar toch nooit doe. Ik wacht dan wel tot het boek misschien ooit in het Nederlands verschijnt. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Aan alle jongens van wie ik hield, Reboot en De selectie. Ook The Jewel heb ik meerdere malen voorbij zien komen en ook bij dit boek wachtte ik op de vertaling. En die kwam! In oktober verschenen er vier boeken bij een nieuwe YA-imprint en The Jewel was er een van (van Sterrenstof, een ander boek van deze uitgeverij heb je mijn recensie al van kunnen lezen). Lees je mee naar de recensie van dit boek? 

Verkocht op een veiling aan een van de rijkste dames van het land… Dat overkomt Violet. In het landhuis van de Hertogin wacht haar een leven vol luxe, maar ook gevangenschap en duistere plannen. De nietsontziende Hertogin wil Violets bijzondere gave uitbuiten, tegen elke prijs. Violet moet ontsnappen voor het te laat is. Dan blijkt dat haar beste vriendin Raven in gevaar is. Violet staat voor een onmogelijke keuze: moet ze Raven redden of zichzelf?

Een tijdje geleden wilde ik mijn bon van de Bruna inleveren. Deze lag al veel te lang in de kast en ik twijfelde tussen dit boek en Duizend hoog. Ik besloot dit boek te bestellen en ik was zo blij! Ik had best hoge verwachtingen van dit boek, maar het boek is zelfs beter dan ik had verwacht! Wees niet bang, Duizend hoog heb ik uiteindelijk als e-book gekocht 😉 

Ik moet zeggen dat ik het idee achter het verhaal niet heel erg origineel vind. Het boek heeft veel weg van de Selectie-serie van Kiera Cass en ik zie ook bepaalde elementen terug in Black Rebellion-serie van Aimee Carter. Een arm meisje komt terecht bij de rijkste en machtigste mensen van het land en eigenlijk wil ze daar helemaal niet zijn. Echter is het idee achter de veiling en surrogaten wel heel goed bedacht! Dit gedeelte van het verhaal zorgde ervoor dat ik meerdere malen op het puntje van mijn stoel zat en verder wilde lezen.

Hoofdpersoon Violet is als een sterk personage neergezet, maar ondanks dat ze ook daadwerkelijk sterk is, heeft ze ook haar onzekerheden en haar angsten. Deze werden echt heel goed uitgewerkt en niet als een extraatje neergezet. Ze probeert het beste van haar situatie te maken, maar heeft ook regelmatig moeite om alle regeltjes te volgen. Dit zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk met haar meeleeft en haar helemaal begrijpt.

Ik gaf net al aan dat het idee achter de wereld in het boek niet heel origineel is, maar de surrogaten en de veiling echter wel. Amy Ewing heeft hiermee een compleet nieuw aspect in dystopische boeken ontwikkeld en ik kan niet wachten om meer over de surrogaten en Violet te lezen. De wereld is misschien niet origineel, maar het verhaal erachter maakt dit meer dan goed.

Een minpuntje vond ik echter de ontluikende verboden liefde. In ongeveer elke dystopische YA komt wel een verboden liefde voor, maar in The Jewel vond ik deze liefde te gemaakt, te nep. Het leek alsof Amy Ewing het hele boek had geschreven en er toen achterkwam dat Violet niet verliefd was geworden. De liefde voegde voor mij ook niets toe en had beter achterwege gelaten kunnen worden.

Met The Jewel heeft Amy Ewing een sterk boek neergezet met een knallend einde waardoor je direct verlangd naar het vervolg. Deel 2, come to me! 

Welke boeken van Young & Awesome heb jij al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: The Jewel ♥ Auteur: Amy Ewing ♥ Uitgever: Young & Awesome
Aantal pagina’s: 352 ♥ ISBN: 9789025870393 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.