54 minuten – Marieke Nijkamp

Als je een beetje het nieuws volgt rondom (YA-)boeken dan heb je het debuut van Marieke Nijkamp vast voorbij zien komen. De Hengelose Marieke debuteerde in Amerika met haar boek ‘This is where it ends’ en belandde al snel boven in de top van de New York Times bestseller lijst. Natuurlijk kon een Nederlandse vertaling niet achterblijven, en voila! Vandaag deel ik een kort verslag van de boeklancering waar ik bij aanwezig mocht zijn en natuurlijk mijn recensie van het boek! 

Op 8 september werd Mariekes boek gepresenteerd bij boekhandel Broekhuis in Hengelo. Via Facebook had ik een goodiebag gewonnen die ik tijdens de presentatie op mocht halen! Samen met een vriendin stapten we in de trein vanuit Nijmegen om aanwezig te zijn bij deze boeklancering. De presentatie begon met een kleine inleiding door de eigenaar van de boekwinkel. Daarna was de redacteur van Harper Collins aan het woord die Marieke op een hele leuke manier bedankte. De presentatie eindigde met een interview door Thomas de Veen van NRC met Marieke.

Gemaakt door Boekhandel Broekhuis
Gemaakt door Boekhandel Broekhuis

Tijdens de presentatie werd verteld hoe bijzonder het is om een Nederlandse auteur met een Engels manuscript te hebben. Marieke vertelde hoe ze in de top van de bestsellerlijst is gekomen en hoe ze op het idee is gekomen om over een schietpartij op een middelbare school te schrijven. Marieke reikte het eerste exemplaar uit aan haar moeder en toen begon het signeren! Van Harper Collins kregen mijn vriendin en ik een exemplaar van het boek (dankjewel!) en natuurlijk lieten we het boek signeren. In de trein naar huis begon ik direct in het boek en de volgende morgen sloeg ik het boek al dicht.

10 :00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester. 10 :02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan. 10 :03 De auladeuren gaan niet open. 10 :05 Iemand begint te schieten. Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Laat ik beginnen dat ik direct in het boek werd gezogen. Ik begon op de terugweg in de trein en na ongeveer 40 minuten gelezen te hebben was ik al op bladzijde 70! Er zit echt een fijn tempo in het boek waardoor je langs de pagina’s vliegt. Het hele boek staat bol van de spanning waardoor je gewoon niet kunt stoppen met lezen.

Het boek is erg indrukwekkend. De schietpartij op de school wordt zo in detail en uitgebreid beschreven dat het echt lijkt alsof je er zelf bij bent. De angst en het verdriet dat de leerlingen voelen is zo tastbaar dat je zelf je hart voelt bloeden. Ik heb meerdere malen met tranen in mijn ogen op de bank gezeten. De angst is zo rauw en ook zo herkenbaar dat je niet anders kunt dan meeleven.

Het boek wordt beschreven vanuit vier perspectieven en hierdoor beleef je alle gebeurtenissen rondom te schietpartij. Je volgt het verhaal vanuit de aula maar ook vanuit buitenaf. Door de vier verschillende leerlingen voel je verschillende stadia van angst, maar leer je ook de schutter van verschillende kanten kennen. Tussen de hoofdstukken door lees je ook nog verschillende tweets van binnen en buiten. Dit zorgt bijna voor een vijfde perspectief, want ook hier lees je tussen de regels door een vijfde verhaallijn.

image

Met 54 minuten heeft Marieke een ijzersterk debuut neergezet. De schietpartij wordt zo gedetailleerd beschreven dat het lijkt alsof het drama voor je ogen afspeelt. Een ware must read voor Young Adults, maar ook zeker voor volwassenen!

Heb je 54 minuten al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: 54 minuten ♥ Auteur: Marieke Nijkamp ♥ Uitgeverij: Harper Collins
Pagina’s: 318 ♥ ISBN: 9789402751529 ♥ Waardering: *****

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.