Scoop! – Iris Houx

Ik ben dol op chicklits en lees regelmatig een leuke chicklit van Nederlandse bodem. Ik heb genoten van de boeken van Chantal van Gastel, Lisette Jonkman en Charlotte de Monchy. Afgelopen juni verschijn er een debuut van een Nederlandse auteur bij The House of Books: Scoop! Ik was erg nieuwsgierig naar het boek en begon er vol verwachtingen in. 

Esmée Evers verhuist naar de grote stad, waar ze een baan krijgt als redactiechef. Althans, dat vertelt ze haar vriendinnen, in werkelijkheid is ze redactieassistente. Haar leugentje is lastig vol te houden als één van haar vriendinnen haar bazin wordt bij hetzelfde magazine. Wanneer een bekende tv-ster noodgedwongen moet onderduiken, krijgt Esmée de kans zichzelf te bewijzen. Ze bedenkt een plan dat niet alleen de media op zijn kop zet, maar ook haar eigen carrière, vriendschappen en relatie…

Eind juli begon ik in dit boek via de app Mofibo. Ik had een gratis proefmaand en begon enthousiast in dit boek. Helaas vond ik het lezen via Mofibo op mijn telefoon niet fijn dus ik legde het boek even aan de kant. Via de bibliotheek kon ik gelukkig snel verder lezen. Helaas gebeurde dat niet…

Het duurde echt onwijs lang voordat ik in het boek zat. Ik heb (met de leestijd en de korte tussenpauze meegerekend) ruim een maand over dit boek gedaan. En voor mij doen is dit heel erg lang. Ik kwam met veel moeite in het verhaal en er gebeurde naar mijn zin te weinig om me vast te houden zodat ik verder wilde lezen. De eerste 300 pagina’s vertellen een beetje het dagelijks leven van hoofdpersoon Esmée, maar er zat niet echt vaart in.

Dit komt denk ik grotendeels doordat het boek te dik is. Ik denk dat Iris Houx een prachtig boek neer had kunnen zetten met 150 pagina’s minder. Het verhaal is namelijk erg leuk en heeft heel veel potentie, maar het is teveel uitgerekt. Dit is best jammer omdat het idee rondom de roddelwereld, BN’ers en een ‘klein’ leugentje echt materiaal is voor een chicklit. Mocht Iris Houx in de toekomst met nog een chicklit komen ben ik zeker van plan om deze te lezen, maar dan hoop ik dat deze niet te dik is… 😉

De personages zijn echt goed uitgewerkt. In het boek krijg je genoeg inzichten om niet alleen hoofdpersoon Esmée, maar ook de andere personages goed te begrijpen. Er zaten genoeg clichés in het boek verwerkt, maar die werden op een originele wijze uitgewerkt. Ik vond alleen Esmée een beetje wispelturig. Over het algemeen is ze een aardig meisje dat iedereen wil helpen, maar op sommige momenten kon ze als een enorme bitch uit de hoek komen. Soms botste dit een beetje met haar persoonlijkheid, maar dit was niet storend.

Scoop! is een veelbelovend debuut, met de perfecte onderwerpen en heerlijke personages waar een chicklit om bekend staat. Het boek was met 150 pagina’s minder nog beter geweest! Misschien een tip voor Houx’ volgende roman?

Titel: Scoop! ♥ Auteur: Iris Houx ♥ Uitgeverij: The House of Books
Pagina’s: 452 ♥ ISBN: 9789044349696 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.