De Deventer Boekenmarkt 2016

Vorige week zondag was het weer tijd voor de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt! Met 878 kramen de grootste boekenmarkt van Europa. Kilometers lang boeken, boeken en nog eens boeken! Heaven on earth! Dit jaar was ik er voor de zesde keer bij en vandaag vertel ik je er alles over! 

Zes jaar geleden ging ik voor het eerst met mijn ouders naar de Deventer Boekenmarkt. Mijn ouders hadden er wel eens van gehoord, maar we waren er nog nooit geweest. Sindsdien is er geen enkele editie aan onze neus voorbij gegaan. Het is een soort traditie: mijn vader koopt bijna alle boeken van de thrillerauteur die hij op dat moment aan het lezen is, mijn moeder koopt twee of drie boeken van een Nederlandse schrijfster, veelal thrillers, en ik loop met een hele lange lijst langs al die kraampjes en kom uiteindelijk met zes of acht boeken thuis die allemaal niet op mijn lijstje stonden… 😉Boekenmarkt 2016 1

Dit jaar ging het iets anders te werk. Mijn vader heeft sinds kort een eigen e-reader en leest sindsdien alleen nog maar digitaal. De enige reden dat hij meeging was om mij te sponsoren, yes haha! Mijn moeder had ook niet echt een lijstje dus we gingen met zijn vieren op zoek naar boeken van mijn lijstje. Alleen heb ik geen enkel boek van mijn lijstje gevonden! Nu moet ik wel zeggen dat ik voornamelijk nieuwe boeken op mijn lijstje had staan, zoals de nieuwste Shopaholic en Hendrik Groen, dus ik had ook niet verwacht dat ik met alle boeken thuis zou komen.Boekenmarkt 2016 2

Het duurde een hele tijd voordat ik mijn eerste boek binnen had. We waren denk ik een uur onderweg en hadden al koffie gedronken, toen ik Daar is hij weer kocht. Een paar kraampjes verderop vond ik Rosie zegt JA! en ik mocht het boek voor €4,- meenemen! Erg bijzonder omdat het boek net nieuw is en normaal €19,95 kost! Koopje dus! Ook Ik zonder jij is net nieuw en kon ik ook voor €3,00 kopen! Voor dat bedrag kon ik ‘m niet laten liggen, ook al heb ik ‘m al gelezen. Het is alleen zo’n prachtig boek dat ik ‘m waarschijnlijk nog wel eens zal lezen.

Ook trok ik mijn portemonnee (nou ja, mijn vader en mijn vriend, superlief!) bij de kraam van Blossom Books en kocht daar de nieuwe druk van Ik geef je de zon en de paperback van Silber. Deze boeken kocht ik zonder korting, maar ik wilde ze wel heel graag hebben! Het boekje Notes to my future self stond ook al een tijdje op mijn verlanglijstje (liefde voor invulboekjes) en ik kon ‘m kopen voor €2,50! Geen geld toch?!Boekenmarkt 2016 BB

Alles boeken die ik heb gekocht zie je hieronder bij de foto’s. Uiteindelijk kwam ik met 10 boeken thuis. Zonder Ik geef je de zon en Silber heb ik in totaal €33,50 betaald voor 8 boeken! Een van de redenen om volgend jaar absoluut naar de boekenmarkt te gaan!Boekenmarkt 2016 buit 1Boekenmarkt 2016 buit 2

Voor de mensen die nog nooit op de boekenmarkt zijn geweest: ga erheen! Het is het reizen absoluut waard! Ja ja, zal je nu denken, jij hebt makkelijk praten als je in Deventer woont. Maar het is echt geweldig om tussen zoveel boeken rond te lopen, andere boekenliefhebbers met een grote lijst te zien rondlopen en zelf een pareltje voor een paar euro te bemachtigen!

Tips voor de Deventer Boekenmarkt:

  1. Ga op tijd! De boekenmarkt begint officieel om 9:30 uur, maar er zijn mensen die al om 7:00 uur bij de eerste kraampjes staan. Wij zijn er gemiddeld om 8:30 en dan is het nog lekker rustig. Op die manier kun je rustig rondkijken zonder dat je blauwe plekken krijgt door rondslingerende tassen of gevaarlijke armen. Daarnaast is het dan ook nog niet zo warm en loop je niet in de brandende zon met je gekochte boeken te zeulen.
  2. Neem een lijstje mee. Het is erg makkelijk om een lijstje mee te nemen als houvast, maar het is ook absoluut een tip om je niet vast te pinnen op het lijstje! Er zijn zoveel leuke boeken die je kunt kopen en het zou zonde zijn als je al die pareltjes laat liggen omdat je je geld wilt bewaren voor dat specifieke boek op je lijstje… 😉 En mocht je dat ene boek nou niet kunnen vinden kun je m altijd nog bestellen op Bol.com, maar heb je toch nog een leuk boek aan je (te) grote verzameling toegevoegd. Win-win!
  3. Neem kleingeld mee. Dit is hetzelfde als bij een rommelmarkt, verkopers hebben niet altijd genoeg wisselgeld. Bij sommige kramen doen ze niet moeilijk en krijg je zo je wisselgeld, maar sommigen moeten eerst bij de buren aankloppen om jouw briefje van twintig te wisselen. Betaal daarom gewoon met kleingeld, zodat je snel de koop kunt afronden en verder kunt struinen naar het volgende boek!

Ik zou natuurlijk nog veel meer tips kunnen opschrijven, maar de beste tip: Ga! Laat je verrassen en neem genoeg geld mee… 😉

Ik kijk nu alweer uit naar volgend jaar! Zie ik jullie daar ook?

Ben jij al eens op de Deventer Boekenmarkt geweest?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

  1. Wauw, jij was vroeg bij de Blossom Books kraam! Ik kwam daar pas later aan (want hij zat niet helemaal aan het begin vanaf het station etc.) en toen was het een stuk leger dan op de foto! En ja, goedkoop weer uit en natuurlijk wel wat niet op het lijstje stond maar dat is ook leuk 😉 Ik zag Hendrik Groen overigens wel ergens liggen (bij de Bruna denk ik), maar dan alleen deel 2 en niet deel 1.

    1. We waren eigenlijk nog eerder bij Blossom Books, maar toen waren ze nog aan het opbouwen dus later weer teruggelopen! :p Welke boeken heb jij meegenomen Femke? 🙂
      Ja die heb ik volgens mij ook gezien, maar ik was echt op zoek naar deel 1 (en eventueel deel 2 maar dat was bijzaak!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.