Ik ben blij dat mijn moeder dood is – Jennette McCurdy

Ik zal vast niet de enige zijn die vroeger fan was van iCarly, die serie op Nickelodeon, toch? Voor mij was dit een serie die ik vroeger keek en vervolgens niets meer hoorde/zag van de auteurs die hierin speelden. Tot vorig jaar de autobiografie van Jennette McCurdy werd aangekondigd. Ik was heel erg benieuwd, maar toch duurde het een hele tijd voordat ik dit boek oppakte.

Jennette McCurdy was zes jaar oud toen ze haar eerste acteerauditie deed. Het was haar moeders droom dat haar enige dochter een ster zou worden, en Jennette had er alles voor over om haar moeder gelukkig te maken. En dus ging ze mee in al haar manipulatieve grillen. Ook in wat haar moeder ‘calorie-restrictie’ noemde: weinig eten en zichzelf vijf keer per dag wegen.  Zo ontstond er tussen hen een vreemde dynamiek, waarin haar moeder haar bijvoorbeeld zelfs tot haar zestiende hoogst persoonlijk onder de douche zet en ongevraagd bij haar intrekt als Jennette eindelijk op zichzelf gaat wonen.

In Ik ben blij dat mijn moeder dood is, schuwt Jennette geen enkel pijnlijk detail uit haar jeugd. Net als wat er gebeurt als de droom eindelijk uitkomt. Ze wordt gecast voor een nieuwe Nickelodeon-serie: iCarly. Maar terwijl haar moeder extatisch is, wordt Jennette overspoeld door angst, schaamte en zelfhaat, wat zich uiteindelijk vertaalt in eetstoornissen, verslaving en een hoop ongezonde relaties. En dat wordt allemaal alleen maar erger als vlak nadat ze (naast Ariana Grande) de hoofdrol krijgt in de iCarly spinoff Sam & Cat, haar moeder overlijdt aan kanker.

Jennifer tipte mij dit boek als onderdeel van de #12booksby12friends challenge en daarom kocht ik het boek van iemand via Instagram, heel fijn! Het was een van mijn eerste boeken van 2024 en eerlijk? Ik heb geen idee wat ik van dit boek moet vinden. Ik heb denk ik nog nooit zoveel mixed feelings over een boek gehad en ik ga proberen dat allemaal op een rijtje te zetten, haha.

Let me start with this, dit is een van de heftigste boeken die ik ooit heb gelezen. Hoewel het op zich luchtig is geschreven, komt het verhaal en de traumatische dingen die de auteur heeft meegemaakt nog harder binnen. Want hoewel op de cover staat dat het pijnlijk grappig is, vind ik dit verhaal allesbehalve grappig. Ja, de auteur schrijft sommige dingen met humor op, maar tegelijk is er echt niets humoristisch aan alles wat ze heeft gemaakt. Het is vooral pijnlijk en heftig en ook zeker niet voor iedereen geschikt. Dit boek heeft meer trigger warnings nodig dan ik tot nu toe ben tegengekomen.

Het voelt heel gek om iets negatiefs te schrijven over zo’n heftig onderwerp wat iemand daadwerkelijk heeft meegemaakt. Maar ik vond een aantal dingen over dit boek niet zo heel erg goed. Zo geloofde ik niet alles. Ja, ik geloof dat de auteur echt een jeugd from hell heeft gehad en dat iemand veel sneller had moeten ingrijpen. Maar de manier waarop de auteur het heeft verteld? Hoe kun je dat allemaal nog weten? Tegelijk voelde de manier waarop ze haar verhaal vertelt, het luchtige ervan, niet helemaal geschikt? Het is grotendeels natuurlijk een coping mechanism, wat ongelofelijk begrijpelijk is, maar ik kreeg er een naar gevoel van.

Zoals ik al schreef, geeeeeen idee wat ik ervan moet vinden. Aan de ene kant een indrukwekkend, heftig en bizar verhaal waarbij je de hoofdpersoon wilt knuffelen, aan de andere kant voelde ik het ook niet. Dus ik heb het boek daarom ook geen rating gegeven, want geen enkele hoeveelheid sterren voelde goed.

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Ik ben blij dat moeder dood is ♥ Auteur: Jennette McCurdy ♥ Uitgeverij: Spectrum
Aantal pagina’s: 336 ♥ ISBN: 9789000387823 ♥ Waardering: ?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.