Heb je nou al een vriend? – Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen

Vorig jaar (correct gezien zelfs twee jaar geleden) las ik Damn, Honey, een feministisch pamflet door Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, uitgegeven door Blossom Books. Sindsdien volgde ik de dames op Instagram en ik heb ook een aantal van hun podcasts geluisterd (aanraders!). Afgelopen najaar waren ze terug met een nieuw boek, namelijk Heb je nou al een vriend? en ik kreeg dit boek voor mijn verjaardag (van mijn vriend, ha!). Vandaag lees je wat ik er van vond!

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je bent op een familiefeestje/ in de kroeg/ zomaar op straat en iemand stelt de vaag waar jij totaal niet op zit te wachten. Of maakt die opmerking die je echt al honderd keer hebt gehoord. Als je dat helemaal zat bent, dan is dit boek voor jou. Marie Lotte en Nydia zijn er namelijk behoorlijk klaar mee, en geven voor eens en altijd antwoord op 50 vragen en opmerkingen waar je als vrxuw van deze wereld mee moet dealen.

Laat ik beginnen met dat dit boek echt een must read is. Net zoals het pamflet uit 2018 is Heb je nou al een vriend? een boek dat iedereen echt gelezen moet hebben. Niet alleen vrxuwen in deze wereld om een antwoord of weerwoord te hebben op die zoveelste opmerking of zoveelste ongewenste vraag, maar ook de mensen die deze vragen stellen of opmerkingen maken. Ik denk dat de wereld dan net ietsjes leuker wordt. Marie Lotte en Nydia halen namelijk echt alles uit de kast en behandelen bijna alle onderwerpen die je kunt bedenken. Aan de hand van 50 vragen geven ze jou en mij reacties om beter uit de hoek te komen als je weer eens zo’n vraag of opmerking naar je hoofd geslingerd krijgt.

Daarnaast is het ook enorm sterk dat ze niet enkel de ‘standaard’ vrouw (veel te kort door de bocht, but you get my point) behandelen, maar ook andere mensen die regelmatig woorden naar hun hoofd krijgen waar ze niet altijd direct een goed antwoord op hebben. Die diversiteit maakt het nog leuker en voor belangrijker om te lezen, want hier heb ik bijvoorbeeld ook heel veel van geleerd. Door die kijkjes in de keuken te krijgen zul je niet alleen antwoorden weten, maar ook weten wat niet altijd handig is om te zeggen.

Je begrijpt het al, ik ben heel erg enthousiast over dit boek. Echter heb ik het boek niet de volle vijf sterren gegeven, maar ben ik bij vier blijven steken. De reden daarvan is namelijk dat ik de dosis sarcasme te hoog vond. En dat zegt best wat eigenlijk. Sarcasme kan soms mijn middle name zijn, maar ik ergerde me af en toe aan de mate waarin de auteurs dit mechanisme in hun teksten gebruikten. Ja, je moet bij de onderwerpen die zij aansnijden absoluut een dosis sarcasme gebruiken, anders wordt het een heel zwaar boek, maar af en toe was het iets te veel. Het was zelfs soms zoveel, dat ik niet helemaal zeker wist of ze dit nu wel of niet sarcastisch wilden zeggen. Een beetje jammer, want anders was dit boek nog sterker geweest voor mij, dan dat het al is.

Je begrijpt vast waar ik heen wil gaan met de recensie, lees dit boek! Wie of wat je ook bent, of je nu de opmerkingen maakt of krijgt, of je nu niet weet wat je op de zoveelste ongewenste vraag moet antwoorden of als je gewoon eens wilt weten hoe anderen deze wereld ervaren, dit boek is voor jou. Je gaat er geen spijt van krijgen.

Heb jij Heb je nou al een vriend? al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Heb je nou al een vriend ♥ Auteurs: Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 282 ♥ ISBN: 9789463491822 ♥ Prijs: €17,99 (Pb) ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.