Eenzaam en extreem ver weg – Kate Ling

Tijdens de allereerste meeting in maart met de Hebban YA Club van 10 vertelde uitgever Marieke van Moon enthousiast over haar nieuwste aanwinst, Eenzaam en extreem ver weg. Het boek zou in juli verschijnen dus we moesten nog even geduld hebben. Het idee klonk leuk, maar een verhaal dat zich afspeelt in de ruimte trok me toch niet helemaal. Maar in september waren bijna alle YA-boeken van Moon als e-book afgeprijsd dus ik kocht het ebook voor €3,99! Koopje toch? Benieuwd wat ik van het boek vond? Lees dan snel verder!

De 16-jarige Seren leeft aan boord van de Ventura, een ruimteschip van de NASA. De bemanning omvat meerdere generaties en is op weg naar de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet.
Seren worstelt met de zin van het leven, haar familie en de liefde. Haar generatie werd aan boord geboren, heeft de aarde nooit gekend, maar zal ook de eindbestemming niet bereiken. Haar leven speelt zich af aan boord van de Ventura, en iets anders zal ze nooit kennen. Tenminste… dat is de gedachte waarmee ze is opgevoed.

Oké, leven aan boord van een ruimteschip met een paar honderd mensen. Best een origineel idee, vind je niet? De auteur heeft het ook echt goed uitgewerkt. Het ruimteschip is duidelijk en uitgebreid beschreven, waardoor je het helemaal voor je kunt zien. Dit heeft Kate Ling echt goed gedaan, zonder dat het langdradig wordt. Ook de manier van leven wordt duidelijk omschreven. Je begrijpt al snel hoe het leven in elkaar zit aan boord van de Ventura en hierdoor wordt het inleven ook erg makkelijk.

Het verhaal draait om hoofdpersoon Seren, een 16-jarige die niet echt gelukkig is aan boord. Volgens de regels aan boord wordt je gekoppeld aan een levenspartner en Seren krijgt de jongen waar ze een grote hekel aan heeft. Best cliché, en dit had ook helemaal niet gehoeven. Seren spuit het hele boek haar gal hoe verschrikkelijk ze haar levenspartner wel niet vindt, maar nergens lees je terug waar zij nou haar walging op baseert. Als de schrijfster dit beter had uitgewerkt, dan zou je denk ik meer van Seren begrijpen.

In het boek lees je hoe Seren plotseling verliefd op Dom. Aan de ene kant is dit ontzettend ongeloofwaardig, want wanneer is er echt sprake van liefde op het eerste gezicht? Seren valt echt direct in katzwijm en ook Dom heeft het zwaar te pakken van haar. Aan de andere kant is het ergens ook wel weer te begrijpen. Seren is doodongelukkig aan boord en ik denk dat ze elke afleiding die ze kan krijgen aan zou grijpen en dat heeft ze met Dom wel gedaan. Ergens is het dus wel begrijpelijk, maar ik denk dat het boek en de liefde tussen Seren en Dom sterker zou staan als de relatie een langere aanloop zou hebben gehad.

Al met al is dit boek zeker niet slecht, maar er missen een aantal elementen waardoor het voor mij geen toppertje is. Ik twijfel een beetje tussen de waardering, maar ik ga toch voor drie sterren. Dit was mijn eerste ingeving nadat ik het boek (digitaal) had dichtgeslagen en daar blijf ik bij.

Heb jij Eenzaam en extreem ver weg al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Eenzaam en extreem ver weg ♥ Auteur: Kate Ling ♥ Uitgeverij: Moon
Pagina’s: 376 ♥ ISBN: 9789048828821 ♥ Waardering: ***img_3731

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.