Een tijdje geleden kreeg ik een berichtje van Carlie of ik haar nieuwste YA-roman wilde lezen. Haar nieuwste boek was al op mijn radar verschenen door het indrukwekkende onderwerp (gezinshuizen en uithuisplaatsingen in Nederland), dus ik zei gelijk ja! En wauw, heb ik daar even geen spijt van! Vandaag lees je mijn recensie.
Juna is vijftien als ze geplaatst wordt in Gezinshuis Boskant. Samen met haar broertje Sylvester trekt ze in bij gezinshuisouders Hanna en James, hun zoon Lennon en andere uit huis geplaatste jongeren. Juna is boos op iedereen: op haar moeder, op Stiefvader Nr. 123, op haar vader, op hulpverleners, op die loser van een Lennon – maar niet op haar broertje, hij betekent alles voor haar.
Lennon heeft het helemaal gehad met die ‘Probleemgevallen’ die zijn ouders zomaar in huis hebben genomen. Zeker met die irritante Juna en al haar drama. Hoe moet hij nu rustig leren voor zijn eindexamen en die basketbalbeurs binnenslepen waar hij al zolang voor traint? Hij kan niet wachten om zijn rijbewijs te halen en lekker in zijn eentje te gaan roadtrippen, weg van al dat gezeik. Maar dan gebeurt er iets waardoor Juna en hij elkaar toch nodig hebben.
Dit boek is zo indrukwekkend. Ik vind het echt ongelofelijk knap hoe Carlie het voor elkaar heeft gekregen om ervoor te zorgen dat dit boek echt vanuit tieners te schrijven. Soms zijn er YA-boeken die door volwassenen zijn geschreven, maar waarbij je net niet helemaal het gevoel krijgt dat je het vanuit een tiener leest. Alleen thuis heeft dat absoluut wel, wauw. Het is onmogelijk om niet met Juna, maar ook zeker met Lennon, mee te leven.
Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van zowel Juna als Lennon. En dat is heel bijzonder, want hierdoor is dit niet niet een eenzijdig verhaal van een meisje dat door allerlei omstandigheden uit huis is geplaatst. Het is namelijk ook een verhaal over een jongen wiens hele leven op zijn kop wordt gezet als zijn ouders besluiten hun huis open te stellen voor uit huis geplaatste kinderen. Het zorgt voor zo’n mooi, allesomvattend verhaal, dat ook nog eens onmogelijk weg te leggen is.
Wat heeft dromen überhaupt voor zin?
Elk woord, elke zin laat zien dat Carlie heel veel onderzoek heeft gedaan. En als je dan het nawoord leest, wordt het boek nog indrukwekkender als je de betekenis achter de dagboekfragmenten leest. De woede en onmacht spat van de pagina’s en laat je als lezer niet onberoerd. Dit is een verhaal dat in elke klas en elke (school) bibliotheek thuis hoort.
Absolute mustread (en niet alleen voor scholieren) en een van mijn favorieten van dit jaar. Echt, lees dit!
Liefs,
Marleen
Titel: Alleen thuis ♥ Auteur: Carlie van Tongeren ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 320 ♥ ISBN: 9789463495219 ♥ Waardering: *****
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar, dankjewel Carlie en Blossom Books!