Mermaid – Louise O’Neill

Ik ben een enorme sucker voor fantastische covers en ik kan je één ding vertellen, Mermaid heeft een fantastische cover! De prachtige omslag was dan ook de eerste reden dat ik dit boek dolgraag wilde lezen, maar het verhaal klonk ook erg tof, namelijk een hervertelling van De kleine zeemeermin. Ik mocht het boek als recensie-exemplaar ontvangen en vandaag lees je mijn recensie! 

Diep in de zee, aan de koude Ierse kust, droomt zeemeermin Gaia van een leven zonder haar tirannieke vader. Wanneer ze op haar zeventiende verjaardag voor het eerst naar de oppervlakte mag zwemmen, wordt ze verliefd op een mensenjongen. Ze verlangt naar een leven boven water. Hoe hoog is de prijs die ze daarvoor moet betalen?

Wat me vanaf het begin een beetje opviel is dat de schrijfstijl weinig beschrijvend is. De auteur beschrijft eigenlijk enkel wat er gebeurt en wat er wordt gezegd, maar verder krijg je niet veel van de omgeving mee. Ik had juist bij dit verhaal – in zo’n wereld die eigenlijk compleet onbekend is, afgezien wat je kent van Ariel – zo graag gezien hoe de onderwaterwereld was beschreven. Van kleurrijke visjes, tot alle pracht en praal in het kasteel. De schrijfstijl is niet gelijk verkeerd, maar er had veel meer in kunnen zitten. Echter is het verhaal nog steeds erg herkenbaar als je het verhaal van Ariel kent en dat was absoluut een feestje van herkenning. 

Echter blijven de overeenkomsten daar wel bij. Ja, Gaia is de jongste dochter van de zeekoning, is de mooiste en heeft een prachtige stem, maar daarna neemt de auteur je eigenlijk een hele andere weg in en dat was echt heel tof gedaan. Met de verwerking van maatschappelijke onderwerpen, zoals overgewicht en altijd maar het mooiste – dunne – figuurtje te hebben, onderdrukking van de vrouw en baas over je eigen lichaam – heeft Louise O’Neill en hele mooie, maar ook zeker belangrijke hervertelling van een zo bekend sprookje neergezet. Ze heeft Gaia op een bijna naïeve, maar mooie manier neergezet en laat op deze manier zien wat indoctrinatie door mannen op vrouwen van invloed in kan hebben. 

Helaas las het hele verhaal een beetje vlak voor mij. Ik had geen enkel moment echt een wauw-gevoel, maar dat komt denk ik voornamelijk omdat het echt nog een sprookje is. Een hele fijne manier van vertellen van het sprookje, dat absoluut, maar het blijft een sprookje. Alleen achteraf besef je pas hoe mooi en soms zelfs bijna opgemerkt de auteur het belangrijke onderwerp feminisme erin heeft verwerkt. Dit is het perfecte boek voor de wat oudere YA-lezers, maar ook zeker voor de wat jongere lezers die eigenlijk net het genre hebben ontdekt. 

Mermaid is een fijne hervertelling van De kleine zeemeermin die belangrijke onderwerpen van nu aankaart en – I’m gonna say it again – met een fan-tas-tische cover, haha! De auteur heeft het bekende sprookje dat iedereen kent verweven met feminisme en het opkomen voor jezelf en voor je eigen dromen. Yes, I liked it

Lees jij graag hervertellingen van sprookjes?

Liefs,
Marleen

Titel: Mermaid ♥ Auteur: Louise O’Neill ♥ Uitgeverij: Young & Awesome
Aantal pagina’s: 352 ♥ ISBN: 9789025876395 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel Y&A! 

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.