Allesbehalve oké – Laura Steven

Sommige boeken trekken je gelijk en bij andere heb je weer iets meer aansporing nodig. Toen ik de eerste paar keer Allesbehalve oké tegenkwam, had ik niet gelijk de behoefte om dit boek op te pakken. Na verschijning verschenen er echter zoveel enthousiaste en lovende recensies online dat ik gewoon wist dat ik dit boek een kans moest geven. Je leest vandaag of deze kans terecht was!

Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriend Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als de dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.

Van te voren had ik al gelezen dat Allesbehalve oké een ontzettend hilarisch boek is en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. De humor waarmee Izzy haar verhaal vertelt en de uitstapjes die ze tussendoor maakt, zorgen ervoor dat het heftige onderwerp toch luchtig blijft om over te lezen. Het maakt het hele verhaal heel sterk, maar aan de andere kant vond ik de hilariteit van Izzy soms ook een te overdreven reactie. De dingen die zij over zich heen krijgt zijn allesbehalve hilarisch en humor als reactie vond ik dan ook niet altijd gepast.

Wat moet ik nu doen? [Dit is een strikt retorische vraag. Ik volg zelden het advies van anderen, daar ben ik veel te eigenwijs voor.]

Izzy is een fantastisch personage. Ze heeft diepgang en je leert haar bijna tot in haar ziel kennen. Laura Steven heeft een levensecht personage neergezet die humor als haar belangrijkste afweermechanisme heeft, maar ook zeker haar fouten inziet en uitspreekt. Juist omdat Izzy zo levensecht van het papier spat, ergerde ik me af en toe aan haar. De humor die ze gebruikt is echt een sterk punt van het verhaal, maar maakte haar tegelijkertijd af en toe zo gevoelloos dat ik haar wel door elkaar wilde schudden. Ja, haar grapjes zijn haar afweermechanisme, maar hoe kun je nou zo tegen jezelf blijven liegen?

Is dit nu mijn leven? Dat ik smerige opmerkingen moet incasseren omdat ik het waagde om een naaktfoto te versturen? Zal de wereld nu gewoon aannemen dat ik alles voortaan maar gratis weggeef, omdat ik dat ooit één keer heb gedaan?

Allesbehalve oké is een boek dat iedereen echt gelezen moet hebben, vanwege het zware onderwerp dat Laura Steven heeft aangekaart. Tijdens het lezen roept het verhaal zoveel emoties op, het is gewoon misselijkmakend hoe oneerlijk Izzy behandeld wordt. Dit boek laat zien hoe ongelijk de wereld – helaas – nog steeds in elkaar zit. Natuurlijk, Izzy maakt af en toe niet de slimste keuzes, maar maakt dit allemaal haar schuld? Nee, natuurlijk niet! Waar haalt de wereld in hemelsnaam het lef vandaan om een meisje zo te behandelen? Ik werd echt door elkaar geslingerd van emoties tijdens, maar ook zeker na het lezen. Het deed zelfs bijna fysiek zeer om te lezen hoe zoiets in deze tijd nog kan gebeuren.

Dit is allemaal hun schuld. Niet de jouwe. Ik wil niet dat je naast je schoenen gaat lopen of zo, want je ego is al onuitstaanbaar genoeg, mar… je bent geweldig. Niets hiervan is jouw schuld.

Allesbehalve oké is een heftig en belangrijk verhaal dat echt een keer verteld moest worden. Laura Steven heeft dit op een bijzondere, maar vooral humoristische wijze gedaan waardoor dit een ware must read is geworden. Het is eerlijk, rauw en op de meeste punten hilarisch, maar de humor doet je niet absoluut niet vergeten hoe oneerlijk de wereld nog steeds in elkaar zit. Dat is namelijk niet oké, allesbehalve oké zelfs. Dit boek zal mij nog heel lang bij blijven.

Ben jij al bekend met dit boek?

Liefs,
Marleen

Titel: Allesbehalve oké ♥ Auteur: Laura Steven ♥ Uitgeverij: Karakter
Aantal pagina’s: 304 ♥ ISBN: 9789045212081 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar mogen ontvangen, dankjewel! 

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.