Een weekend in Parijs – mijn tips en ervaringen

In juli gingen mijn vriend en ik voor een lang weekend naar Frankrijk. Allereerst maakten we een stop in het Champagne gebied in de Franse Ardennen, waarna we vervolgens doorreden voor nog vier dagen Parijs. Het was voor ons niet de eerste keer dat we naar deze wereldstad afreisden, dus ons weekend zag het er iets anders uit dan een normale stedentrip. We deden het heerlijk rustig aan, deden vooral dingen waar we zin in hadden en hadden een fantastisch weekend. Vandaag deel ik mijn tips met jou! Reis je gezellig mee? 

Eerst even wat algemene tips. Dit was – zoals gezegd – niet onze eerste trip naar Parijs. Tijdens twee eerdere stedentrips hadden we de grote en belangrijke bezienswaardigheden die je echt niet mag missen in Parijs al gezien. Daardoor sloegen we deze leuke, maar vooral drukke bezienswaardigheden over. Mocht je echter voor de eerste keer naar Parijs gaan, mag je deze dingen absoluut niet overslaan: de Eiffeltoren (ga naar de top), de Notre Dame (ga ook hier naar de top), de Sacre Coeur (eh, ja, ga hier ook maar naar de top van de koepel ;)), de Champs-Elysees met de Arc de Triomphe, ga in de rij staan voor de Mona Lisa in het Louvre en wandel door Jardin des Tuileries. Parijs heeft een enorme lijst met prachtige bezienswaardigheden waarmee je je absoluut niet gaan vervelen.

Ik kan je wel aanraden, zeker als het je eerste keer zal zijn, om dan absoluut niet in de zomer te gaan. Ja, Parijs is fantastisch als het lekker weer is, maar het is ook ongelofelijk druk met shitloads aan toeristen. Probeer je tripje om de zomer heen te plannen en ga bijvoorbeeld in mei of begin oktober en vermijd zoveel mogelijk de weekenden. Op deze manier heb je (hopelijk) goed weer en hoef je overal niet ontzettend lang in de rij te staan en hoef je niet om de haverklap je ellebogen te gebruiken! 😉

Mocht je al wel vaker in de lichtstad zijn geweest of wil je tijdens je eerste trip ook wat onbekendere plekjes meepakken heb ik vandaag een aantal heerlijke tips! Bon voyage! 

Tijdens onze trip deden we vooral lekker waar we zin in hadden en we struinden een beetje doelloos (met een heel klein beetje hulp van het Time to Momo boekje) rond. Ik wilde in ieder geval een rondje maken door de wijk Le Marais en een stop te maken bij Place des Vosges. Ik denk dat dit echt een van mijn favoriete plekjes in de stad is geworden. Waar je overal drommen met mensen zag, waar je ook keek, was Le Marais lekker rustig en niet gevuld met toeristen. Place des Vosges is het oudste plein van Parijs en omringd door prachtige huizen, waar een aantal bekende mensen hebben gewoond in het verleden. Het was hier heerlijk stil en we hebben een poosje op een bankje gezeten met wat drinken, mensen gekeken en gewoon genoten. Yes, Place des Vosges mag je absoluut niet missen!

Een andere wijk die ik ook erg leuk vind om lekker door heen te struinen is Quartier Latin. Deze wijk is gelegen rondom twee grote Boulevards (St. Michel en St. Germain) waar je veel restaurantjes tegenkomt en ook erg goed kunt winkelen. Deze wijk ligt om de hoek van de Notre Dame en Île de la Cité, dus je zult hier meer toeristen tegenkomen dan in Le Marais. Sla bij je bezoekje aan deze wijk zeker niet de prachtige boekwinkel Shakespeare & Company niet over! Extra tip: Loop vanaf Boulevard Saint Michel tussen een paar kleine straatjes door naar deze boekwinkel (in plaats van langs de Seine) en je ontdekt een aantal hele toffe restaurantjes, die absoluut niet duur zijn!

Parijs kent ook een prachtige moskee. Mosquée de Paris is de grootste van Frankrijk en de twee na grootste van Europa en ik waande me weer eventjes in Marrakech. Ook hier zie je bijna geen toeristen en kun je eventjes heerlijk bijkomen tussen de muren van dit prachtige gebouw. Misschien niet iets wat je gelijk bij je eerste trip zou willen doen, maar zeker wat je niet mag overslaan als je weer in deze stad bent!

Ik wilde ontzettend graag naar Versailles tijdens onze trip. Met de trein ben je binnen ongeveer een half uurtje bij dit paleis en ik was ontzettend nieuwsgierig naar de tuinen en naar de bekende spiegelzaal. Van te voren hadden we tickets gekocht, zodat we ter plekke niet meer in de rij hoefden te staan. Eh, NOT! Ja, we hadden van te voren tickets gekocht, maar aangezien bijna iedereen hetzelfde had gedaan, dus alsnog zouden we zo’n 3 uur in de rij moeten staan om naar binnen te mogen. Wij waren met die enorme hitte daar en we waren niet van plan om zo lang in de rij te gaan staan. Gelukkig hadden we ook een ticket voor de tuinen, dus we besloten eerst de tuinen in te gaan en daarna te kijken of het misschien iets minder druk zou zijn voor het paleis zelf.

Uiteindelijk zijn we het paleis zelf niet meer in gegaan (drie uur in de rij staan om 14:00 in de brandende zon, vriendelijk bedankt), maar hebben wel uren rondgedwaald in de tuinen. Wauw, wat was het ongelofelijk mooi! Waar je maar keek waren prachtige tuinen aangelegd en regelmatig was er wel ergens een show bij een van de vele fonteinen. Bij je ticket inbegrepen zitten ook de twee kastelen en tuinen van Estate Trianon. Dit opent om 12:00 dus zorg dat je hier dan bent rond die tijd, zo heb je voldoende tijd om rond te kijken voordat het echt heel erg druk wordt!

As promised op Instagram, deel ik wat tips voor jouw trip naar Versailles:

  • Ga niet in de zomer. Ik weet uiteraard niet hoe druk het allemaal is in andere seizoenen, maar als het een beetje vergelijkbaar is met Parijs zelf, wil je Versailles echt overslaan in de zomer en is het prima te doen in bijv. de herfst of de lente. We hebben niet perse spijt dat we zijn gegaan, maar als ik had geweten dat het zo druk zou zijn was ik denk ik niet gegaan. We hebben nu wel zo’n €30 uitgegeven aan de ticket, die we eigenlijk amper hebben gebruikt omdat we het Paleis zelf niet in zijn gegaan. Zonde!
  • Koop van te voren een ticket online MET timed entry. Dit houdt in dat je een tijd aangeeft wanneer je precies naar binnen wilt en hierdoor hoef je niet in de lange rij te wachten. Uiteraard wisten wij dit van te voren niet, maar dit is echt DE TIP! Hier kun je je tickets kopen.
  • Inkopertje, maar: GA VROEG! Het park en het kasteel gaat elke dag open om 9:00 uur en zorg er dan voor dat je er ook rond die tijd bent. Versailles is op maandagen gesloten.
  • Voor mensen onder de 26 jaar is entree gratis, tenzij er shows zijn van de fonteinen. Daar moet je nog wel extra een ticket voor kopen bij de ingang van de tuinen voor ca. €9,-.
  • Draag goede schoenen, haha. Ik had echt niet verwacht dat de tuinen zo groot zouden zijn, maar je kunt hier als je wilt echt de hele dag wel rondlopen. Volgens mij hebben wij enkel in de tuinen al zo’n 10 kilometer gewandeld. Laat je slippers dus thuis! 😉

Ik vond Versailles leuk om te zien, maar niet voor in de zomer (hoewel de tuinen dan wel echt fantastisch zijn). Ik ben zeker van plan om nog een keer terug te gaan om dan wel de spiegelzaal en de rest van het kasteel te bewonderen, haha!

We waren al eens op de top van de Eiffeltoren geweest, dus dat gingen we niet nog een keer doen, maar alsnog moet je ‘m wel een keer gezien hebben als je er bent, toch? Wij besloten de zonsondergang te bekijken vanaf het grasveld ervoor en dat was zo leuk om te doen! Je bent omgeven door een relaxte sfeer en als je wat drinken en wat eten meeneemt kun je je hier echt uren vermaken. Je bent in ieder geval niet de enige die dat doet!

Een ander park dat je ook absoluut niet mag overslaan, maar die niet heel erg onbekend is Jardin du Luxembourg. Dit park is de perfecte plek om neer te strijken op een bankje of het gras met een boek en wat drinken. Perfect om eventjes bij te komen!

In New York was een van mijn favoriete bezienswaardigheden de High Line. Een park een paar meter boven de grond op een oude spoorlijn. Parijs heeft sinds een aantal jaren ook zo’n soort High Line, namelijk de Coulée verte René-Dumont. Absoluut niet iets wat je perse gedaan moet hebben, maar het was wel lekker rustig en je ziet ook een heel ander stuk van de stad. We kwamen hier vooral veel hardlopers tegen, dus mocht je zelf ook een stuk willen gaan rennen in Parijs, zou je dat hier kunnen doen #random.

Ik sluit dit artikel af met een hele willekeurige, maar wel ultieme lunchtip: Bagelstein. Deze toko zit op verschillende plekken in de stad en is perfect voor een fijne take-away lunch in bijvoorbeeld een van de heerlijke parken. Wij hebben hier twee keer een heerlijke bagel gehaald (krijg er nu alweer honger van) en nom nom, zo lekker! Ook absoluut niet duur, dus mocht je van bagels houden is Bagelstein echt de place to be!

Dit waren mijn tips voor een heerlijk relaxed weekendje Parijs! Ben jij wel eens in deze stad geweest? Heb jij nog tips?

Liefs,
Marleen

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.