Onze fantastische rondreis door Yucatan, Mexico #2

Twee weken geleden kon je al alles lezen over het eerste gedeelte van ons rondreis door Mexico. Hoewel Isla Holbox echt mijn favoriete plekje tijdens de reis was en Valladolid ook echt mijn verwachtingen heeft overtroffen hebben we op de laatste drie plekken ook fantastische dingen gezien, gedaan en gegeten! Tijd voor deel 2, kijk je mee?

TULUM

Vanuit Valladolid, een plaatsje in het binnenland, vertrokken we naar de kust waar we drie verschillende plaatsen zouden bezoeken. Allereerst verbleven we vijf dagen in Tulum, een plaatsje dat vooral de laatste tien jaar heel erg populair is geworden. Tulum is opgedeeld in twee delen: het centrum dat gekenmerkt wordt door een lange straat van zo’n 3 kilometer met een paar schattige zijstraatjes en de strandkant die gelegen is aan een prachtige jungle road. Deze twee delen van de stad is verbonden met een weg van ongeveer 3,5 kilometer. In beide gebieden vind je hotels en leuke restaurantjes, maar aan de kant van het strand is het allemaal net iets luxer en duurder. Daarnaast is Tulum ook een heuse hemel voor foodies, yogafanaten en  veganisten. Heel veel is gericht op hele slanke mensen die zelden een hamburger of een reep chocola eten en – honestly – daar passen wij niet echt tussen haha! Hoewel we hier echt lekker hebben gegeten bij een aantal restaurantjes, was het toch net niet helemaal ons plekje. Misschien waren mijn verwachtingen net iets te hoog, maar ik vond Tulum allemaal net iets te hipsterachtig. Desondanks is Tulum wel echt een plaats die je niet mag overslaan want het heeft echt genoeg te bieden!

♥ Gevalletjes van echt niet overslaan in Tulum: Tulum is een heerlijke plek om lekker tot rust te komen, maar tegelijkertijd ook wat van de omgeving te zien. Zo is het leuk om een (goede) fiets te huren bij bijvoorbeeld je hotel (sommige hotels bieden deze gratis aan bij je kamer) en fiets eens richting het strand of het dorpje door. Met je fiets kun je ook gemakkelijk de Tulum Ruins bezoeken, prachtige Maya Ruïnes aan het water en waar je eventueel ook na bezoek nog een duik in de prachtige zee kunt maken. Vergeet ook absoluut niet naar de Gran Cenote te gaan, die op zo’n 4 kilometer vanaf Tulum is gelegen. Verder is deze stad gewoon helemaal perfect om ‘s avonds een cocktail te drinken, lekker te eten en wat winkeltjes te pakken.
♥ Ultieme hoteltip: Wij hadden een fantastisch en vooral luxe hotel die ik je echt kan aanraden. We sliepen voor vier nachten in Central Park Tulum en het enige minpuntje vonden we eigenlijk de locatie. Het was allemaal net iets te ver weg, maar dit werd wel goed opgelost door de gratis fietsen en de shuttle bus die je twee keer per dag naar het strand bracht.
♥ Restaurant must-visit: Tulum heeft ongelofelijk veel restaurantjes waarmee je waarschijnlijk een heel jaar elke avond iets anders kunt proberen. Voor hele fijne pizza’s, pasta’s en andere Italiaanse gerechten moet je naar Pialo gaan. Fijne bediening, niet al te duur en vooral erg lekker eten. Als hamburgerfan moest ik natuurlijk een echt hamburgertentje bezoeken en Roraima Burgers is een absolute aanrader. Er is ontzettend veel keus (ook vegetarisch) en ze waren heel erg lekker. Wil je echt Mexicaans eten? Burrito amor is dan een aanrader (neem dan wel je muggenspray mee). Voor een verkoelend ijsje moet je zeker naar Origami Tulum gaan en heb je nog wat geld over in je budget? Reserveer dan een tafeltje bij Rosa Negra. Een fantastisch restaurant (zie de middelste foto hierboven) met perfecte bediening, maar er hangt ook wel een prijskaartje aan.

BACALAR

Als vijfde stop hadden we Bacalar ingepland en vanaf Tulum was dit ongeveer drie uur met de bus. Een behoorlijk rit, maar volgens veel mensen (veelal bloggers) mocht je dit plekje absoluut niet overslaan. Daar ben ik het niet mee eens, haha. Ik moet eerlijk toegeven dat we niet heel veel van het plaatsje en het meer hebben gezien, maar onze eerste indruk was niet echt positief. Het dorpje staat bekend om het meer van zeven kleuren en op zich is dit meer mooi. Het is hier mogelijk om te kanoën, te zeilen en zijn er cenotes te bezoeken in de regio. Echter is er verder niet zoveel te doen in het stadje. Er zitten amper restaurantjes, er loopt bijna geen kip op straat en vanaf de kust is het meer leuk, maar niet bijzonder. Bacalar wordt ook wel het goedkopere Maladiven genoemd, maar die sfeer had ik juist veel meer bij Isla Holbox. Daarnaast viel onze eerste nacht ook erg tegen (iets met natregenen in je eigen bed door een rieten dak) dus besloten we door te gaan naar de laatste stop. Ik kan je dus niet veel vertellen over de stad, maar ik zou het in ieder geval niet aanraden, helaas.

♥ Wat te doen in Bacalar: Zoals ik hierboven al schreef is het mogelijk om vooral te zeilen, kanoën of andere watersporten te beoefenen. Dat hebben wij niet gedaan, want we zijn er slechts een middag (en zeer regenachtige ochtend) geweest. Verder is Bacalar eigenlijk gewoon geschikt om te relaxen, maar naar mijn mening heeft Mexico ook voldoende andere plekjes waar je dat kunt doen.
♥ Dit hotel kun je beter overslaan: Wij sliepen in Azul 36 en op zich was het een prima hotel, alleen moet het niet gaan regenen. Wij hadden een leuke hotelkamer, alleen door de regen en het onweer van die nacht werden we ‘s ochtends wakker om 7:00 in een zeiknat bed. Dat was voor ons de druppel (ha!) en besloten we niet langer in Bacalar te blijven. Helaas spraken ze bij het hotel absoluut geen Engels, dus heel behulpzaam waren ze niet.
♥ Hotspottip: Aangezien we niet heel lang zijn gebleven, heb ik eigenlijk maar één tip en dat is Mango y Chile een veganistisch tentje waar je hele lekkere lemonade kon drinken. Het eten zag er ook zeker goed uit, dus tip!

PLAYA DEL CARMEN

Oorspronkelijk waren we van plan om slechts twee nachten in Playa Del Carmen te blijven en dus maar één volle dag in deze kustplaats. Door de wijzigingen waren we hier plotseling drie volle dagen en dat was eigenlijk wel heel erg leuk! Hoewel Playa echt ontzettend toeristisch is, was het wel een fijne afsluiting van de vakantie en een leuke afwisseling met sommige dorpjes en stadjes waar je amper een restaurantje kon vinden. Playa is echt gericht op de massa en heeft dus ook ruim voldoende restaurants en hotels. Playa is in principe goed geschikt als laatste halte om vanuit daar naar huis te gaan, maar er zijn ook mensen die vanuit deze plaats allerlei bezienswaardigheden bezoeken. Kan, maar ik zou je zeker aanraden om echt een rondreis te doen. Hiermee ervaar je het land echt duizend keer meer!

♥ Wat te doen in Playa del Carmen: Playa zelf heeft niet al te veel bezienswaardigheden of andere dingen om te doen. Hier kom je eigenlijk vooral om te relaxen aan het strand of bij het zwembad (neem ook zeker een hotel met zwembad!). Je kunt wel dagtrips boeken naar bijvoorbeeld de Chichen Itza of Valladolid. Ook zit er dichtbij Playa een groot ecopark Xcaret. Wij hebben nog getwijfeld of we hierheen wilden gaan, maar de prijs hield ons een beetje tegen. Daarnaast is het leuk om een keer of twee over 5th Avenue, een lange straat gevuld met restaurantjes, souvenirwinkeltjes en grote ketens. Echt heel tof!
♥ Hier kun je heel erg fijn slapen: In Playa hebben we in twee hotels overnacht en eerlijk gezegd weet ik niet welke ik beter vind. Ze waren allebei ontzettend goed! Allereerst verbleven we twee nachten in La Pasion Hotel Boutique en het personeel was hier zo vriendelijk! Ook had het hotel een fijn zwembad en goed ontbijt, dus wat wil je nog meer? 🙂 Na twee nachten verhuisden we een paar straten verder naar HM Hotel Playa del Carmen, een iets luxer hotel. Ook het eten en de bediening was top, dus wederom een aanrader! Succes met kiezen, haha!
♥ Resto-tips: Zoals ik al zei is er genoeg te kiezen wat betreft restaurantjes en wij hebben ook een aantal keren echt heel erg lekker gegeten. Voor Italiaans mag je echt EatItaly niet overslaan. Ik heb daar zo’n lekkere vegetarische pizza gehad, yum! Daarnaast hebben we ook (twee keer) superlekker gegeten bij Texas BBQ Co. Neem hier de hamburger, de kipfingers of de Fajita salade, beide waren ze echt heel erg lekker! Op onze laatste avond hebben we onze vakantie goed afgesloten met superlekker Mexicaans eten bij Karen’s Restaurant. Het restaurant ziet er ontzettend leuk uit, de bediening is vriendelijk en ook de animatie past helemaal bij de sfeer. Een must visit wat ons betreft!

OVERIGE TIPS 

♥ Auto huren of met de bus? Met onze rondreis hebben wij tussen elke plaats de ADO gepakt, een busmaatschappij die in Yucatan tussen alle bekende plaatsen rijdt. Je zit in een grote touringcar met airconditioning, luxe stoelen en als je geluk hebt staat er een leuke film op (wel in het Spaans overigens). Je koopt een dag (of soms zelfs op de dag zelf) een buskaartje, je kiest je stoelen en gaat lekker zitten. Voor je het weet ben je op de plek van bestemming. Heel erg tof! Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf met de auto rondtrekken. Het voordeel hiervan is dat je onderweg op elk gewenst moment kunt stoppen. Tijdens de ritjes tussen de verschillende steden kom je regelmatig langs schattige kleine dorpjes of kraampjes waar je prachtig handgemaakte waar kunt kopen. De bus stopt daar niet, maar als je zelf rijdt heb je natuurlijk alle vrijheid. Het nadeel van een auto is aan de andere kant dat je deze een aantal dagen gewoon niet gebruikt, omdat je toch in een stad bent waar je geen auto nodig hebt. Echter is dit echt een afweging die je gewoon voor je zelf moet maken en die ook helemaal afhankelijk is van je reisroute.

♥ Van te voren hadden we verwacht dat de mensen in Mexico wel redelijk Engels zouden spreken. Dit is echter op heel veel plekken compleet niet het geval (tenminste niet naar onze ervaring). Ook op plekken waar je wel zou verwachten dat ze in ieder geval een redelijk woordje Engels zouden spreken (denk aan taxichauffeurs in Cancun) praten ze gezellig in heel rap Spaans terug. Leuk, maar niet altijd handig als je echt iets geregeld wilt hebben. Over het algemeen hadden wij goed hotels waar ze redelijk goed Engels spraken, maar daarbuiten was het vaak handen en voeten werk. Goed om rekening mee te houden! 🙂

Dit was alweer het tweede (behoorlijk lange) artikel over onze rondreis door Mexico. Hopelijk heb je iets aan mijn tips! Mocht je nog aanvullingen of eigen ervaringen hebben, deel ze in de reacties!

Zou jij graag naar Mexico willen? Welk plek wil jij dan het liefst bezoeken?

Liefs,
Marleen

PS. Voordat we in Tulum waren hebben we nog drie andere toffe steden bezocht. Je leest er alles over in dit artikel!
PPS. Benieuwd wat ik allemaal heb gelezen in Mexico? Je leest het in dit artikel.
PPS. Wil je meer foto’s zien van onze reis? Intussen staan er al een aantal op Instagram, volg je mij daar al?

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.