22x Praag – Mijn tips en ervaringen

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn vriend en van mijn ouders een stedentrip naar Praag cadeau. Superlief en wat hebben we genoten! Zoals altijd had ik een hele waslijst met dingen die ik in deze stad wilde doen en in de vier dagen dat we er waren hebben we heel wat mooie dingen gedaan en gezien. Ik heb al mijn tips en ervaringen voor je op een rijtje gezet. Kijk je mee? 

1. Natuurlijk mag je de bekendste bezienswaardigheden tijdens je stedentrip niet overslaan. Bezoek dus zeker het Oude Stadsplein met de bekende Astronomische Klok. Stel je daar echter niet al teveel van voor, want het is een stuk kleiner dan je zult verwachten.
Tip: Ben je er vlak voor kerst? Dan staat het hele plein vol met gezellige kerstkraampjes. Op onze laatste dag opende deze kerstmarkt en ik vond dit echt de allerleukste van de stad. De markt begint relatief laat, vergeleken met de rest van de stad. De data staan over het algemeen online en je zou hier eventueel rekening mee kunnen houden met boeken. 

2. Het kan bijna niet anders dat je er minimaal één keer over zult lopen, maar de Karelsbrug is met goed én slecht weer erg leuk om overheen te lopen. In de winter staan er minder kraampjes dan in de winter schijnen te staan, maar alsnog is het altijd een drukste van jewelste. Op de brug heb je daarnaast ook een mooi zicht op beide delen van de stad!

3. In Praag moet je overal voor betalen. Het is niet perse een hele dure stad, maar als het even kan proberen de mensen daar overal iets aan te verdienen. Zo moet je bij een aantal attracties ook geld betalen om foto’s te mogen betalen. Bijvoorbeeld bij de (prachtige) bibliotheek van hierboven, de Strahov Library. Wij hebben hier geen geld voor betaald en als je een beetje snel en handig bent, kun je ook zonder een stickertje een mooi kiekje schieten. Mochten ze wel echt moeilijk gaan doen kun je altijd nog betalen om wel foto’s te mogen maken.

4. Beklim de Petrínheuvel (of neem – net als ons – het treintje en ontdek een prachtig uitzicht over de stad. Wil je nog net een mooier zicht hebben? Beklim dan de Petríntoren, een soort mini-eiffeltoren! Je kunt met de trap of met de lift naar boven.
Tip: Indien je met de lift naar boven gaat, neem dan de trap één verdieping naar beneden. Daar heb je hetzelfde uitzicht alleen dan zonder het glas ervoor! 😉 

5. Zoals je misschien weet ben ik dol op de reisboekjes van Time to Momo. Ook deze stedentrip zat een van hun boekjes in mijn tas. Het was een erg handig hulpmiddel om alle bekende hotspots, maar ook fijne onbekende plekjes te ontdekken, maar dit was wel de eerste keer dat ik ook grote gedeeltes van de routes heb overgeslagen. Ik kan je bij een trip naar Praag het boekje zeker aan te raden, maar dan vooral om niets te missen van de bezienswaardigheden.

6. Tijdens een van onze wandelingen stuitten wij op het Gingerbread Museum. Niet iets waar je uren zult rondlopen (wij stonden na vijf minuten weer buiten), maar zeker leuk om eventjes binnen te wippen. Zeker als je in de kerstperiode in de stad bent, is dit een must see! Natuurlijk kun je hier heel veel gingerbreadkoekjes kopen, maar ook allerlei bakspulletjes aanschaffen. Nom nom!

7. Voordat wij onze trip gingen boeken twijfelden we waar we ons hotel zouden boeken. Uiteindelijk boekten we een Airbnb in Praag 4, maar dat was net iets te ver uit het centrum. Een aanrader is om je hotel in de buurt van Wenceslasplein of het de Oude Stadsplein te nemen. Vanaf daar kun je echt lopend alles af en hoef je in principe geen ticket voor het openbaar vervoer aan te schaffen.

8. Om even bij het vorige puntje te blijven, mis zeker Wenceslasplein niet! Hier stapten wij bijna elke dag in en uit de tram en het is een druk en groot plein waar veel restaurantjes en grote winkels zitten. Leuk om even over heen te lopen of gewoon neer te strijken en mensen te kijken!

8. Geen ontbijt bij je hotel? Geen probleem! In de stad zitten verschillende vestigen van Bageterie Boulevard, een tentje waar je kunt ontbijten, lunchen of gewoon iets voor tussendoor kunt halen. Ze hebben er heerlijke stokbroodjes met veel soorten beleg en ook een uitgebreide ontbijtkaart! Aanrader!

9. De Joodse Wijk is behoorlijk groot in Praag en mag je zeker niet overslaan! De wijk staat vol met Synagoges die je allemaal kunt bezoeken. In bijna elke synagoge kun je een kaartje kopen waarmee je bijna alle bezienswaardigheden van de Joodse Wijk kunt bezoeken. Vooral de Pinkas Synagoge en de 15-eeuwse Joodse Begraafplaats hebben de meeste indruk op mij achtergelaten.

10. Ben je in de Joodse Wijk en toe aan lunch of avondeten? Wip dan naar binnen bij een ontzettend tof restaurant! James Dean is een Amerikaans restaurant helemaal in de sfeer van de jaren 50! Alsof je een ouderwetse diner binnenstapt, zo tof! Ik vind dit denk ik een van de leukste restaurantjes waar ik ooit heb gegeten!

11. Een ander fijn restaurant is George Prime Burger, in de buurt van Wenceslasplein. Natuurlijk kon ik Praag niet verlaten zonder een hamburgerrestaurant te bezoeken en ik werd niet teleurgesteld! Het restaurant is ontzettend sfeervol en de smaak is goed. Mocht je van hamburgers houden, mag je dit restaurant niet overslaan!

12. En als ik dan toch in de restaurantsfeer ben, ga lunchen bij Bohemia Bagel, in de buurt van de Karelsbrug. Ik hou van bagels en toen ik dit restaurantje tegenkwam tijdens mijn zoektocht naar toffe hotspots wist ik dat ik hier naar binnen moest. Er staan hier ontzettend veel verschillende bagels op de kaart en het kan niet anders dat er ook iets voor jou bijzit. Yes, wederom een must visit!

13. Niet iets wat je per se gezien moet hebben, maar wat wel leuk is om even langs te lopen: de John Lennon Wall! Na de dood van John Lennon begonnen mensen op deze muur graffiti te spuiten en daar zijn ze nooit mee opgehouden. Een prachtige, felgekleurde muur waar regelmatig straatartiesten staan te zingen. Nogmaals, leuk om eventjes langs te gaan, maar verwacht er niet teveel van.

14. Waar ik persoonlijk erg nieuwsgierig naar was, was de Praagse Burcht. De buitenkant en de binnenpleinen zijn prachtig, maar naar mijn mening hoef je absoluut geen entreegeld te betalen om het paleis of de kerken ed. naar binnen te mogen. Gevalletje van lekker overslaan. Wat wel erg tof was, was de kerstmarkt achter de St.-Vituskathedraal. Maar ja, die staat er natuurlijk niet het hele jaar, haha!

15. Vooral in de wintermaanden is het heerlijk om af en toe even op de warme met koffie of een grote kop thee. Vergeet dan zeker niet om een keer bij Paul naar binnen te gaan. Het is een leuke Parijse patisserie met prachtige gebakjes. De keten zit op verschillende plekken in Praag.

16. Ik ben dol op souvenirtjes en de plek waar ik wel een hele koffer vol had willen kopen was Havelska Trznice, een marktje die elke dag geopend is en gelegen is tussen Wencesclasplein en het Oude Stadsplein. Ik heb er een prachtige notenkraker gekocht en ik ben helemaal verliefd!

17. Aanschouw hier, de mooiste snoepwinkel die ik ooit heb gezien: Captain Candy. Ook deze winkel zit op meerdere plekken in Praag en je moet gewoon bij een van de winkels naar binnen. Schrik niet, de prijzen zijn behoorlijk hoog, maar het ziet er ook allemaal heel erg lekker uit! Deze winkel misstaat in ieder geval niet in een reisgids, haha! Een andere winkel die ook ongelofelijk tof is, is de speelgoedwinkel (wat zeg ik, speelgoedhemel), Hamley’s. Als je wel eens op de speelgoedafdeling van het Londonse Harrods geweest bent, kun je dit een beetje inbeelden, maar het is echt een groot paradijs.

18. Wil je ook een beetje winkelen? Dan moet je in Na Prikopê zijn, de grootste winkelstraat van de stad. Daar vind je ook die toffe speelgoedwinkel van het vorige puntje. Als je een beetje van winkelen houdt, kun je hier heel goed een hele dag rondlopen!

19. Aan het einde van de Na Prikopê vind je een groot, luxe en vooral mooi winkelcentrum met allerlei toffe winkels: Palladium. Op de bovenste verdieping vind je er een hele lading restaurants waar echt iedereen wel iets lekkers tussen zal vinden. Fijn om even in de winter op te warmen.

20. Als je in Praag bent kun je niet naar huis gaan zonder een echte specialiteit te proberen. Op elke hoek van de straat staat wel een tentje waar je een Trdelnik kunt halen. Vul ‘m met Nutella of chocola en je hebt een heerlijke traktatie. Bon appetit

21. Afhankelijk van waar je hotel zit natuurlijk, kun je in principe alles lopend af. Wij kochten een ticket voor 72 (voor ca. €10,- p.p.) waarmee we onbeperkt gebruik konden maken van het openbaar vervoer. Erg makkelijk en zeker aan te raden, maar als je in het centrum zit heb je eigenlijk niet echt een kaart nodig. Vlieg je naar Praag? Dan is het centrum erg makkelijk te bereiken met bus 119 en vervolgens metro A. Stap uit bij Mustek en je staat midden op Wenceslasplein. Snel en handig! Ook voor het vervoer vanaf het vliegveld kun je een normaal ov-kaartje aanschaffen.

22. Student? Vergeet dan zeker je studentenpas niet! Ik heb regelmatig korting gekregen, soms wel oplopend tot 50% korting van de normale prijs! Praag is niet echt een dure stad, maar zo kun je het nog goedkoper houden (en bijvoorbeeld wat snoepjes halen bij Captain Candy! ;)).

Ben jij wel eens in Praag geweest of wil jij hier nog graag naar toe? Mocht je nog tips hebben, laat ze hieronder achter! Vind ik leuk!

Liefs,
Marleen

PS. Onze stedentrip was in december en in een periode waarin de stad helemaal in de kerstsferen was gebracht. Natuurlijk heeft dit invloed gehad op mijn tips en ervaringen. Mocht je de stad op een ander moment bezoeken zul je een aantal van bovenstaande tips (helaas) niet tegenkomen, maar gelukkig heeft Praag ook in andere seizoenen genoeg te bieden (denk bijvoorbeeld aan prachtige ijsjes bij Amorino ;)) 

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.