Tips voor Haarlem

Vorige maand ging ik samen met mijn moeder een nachtje naar Haarlem. Als cadeautje voor moederdag gaf ik haar een nachtje weg en we besloten naar Haarlem te gaan. Een stad waar we beiden al eens waren geweest, maar waar we niet veel van konden herinneren. Tijd om nieuwe herinneringen te maken én leuke spots te ontdekken! Ga je gezellig mee?

Eten en drinken
Voorafgaand aan onze trip vroeg ik WLFG-vriendinnetje Janneke naar tips. Als inwoner van deze toffe stad was zij daar natuurlijk de perfecte persoon voor! Ze gaf me een enorme lijst met restaurantjes voor lunchplekjes, diners en andere lekkere dingen. Helaas hadden we maar één dag en hadden we dus weinig tijd om alle tips uit te proberen.

Nadat we onze tassen bij ons B&B (later meer) hadden afgezet gingen we op zoek naar een gezellig plekje om te lunchen. Tijdens onze wandeling door de Gouden straatjes stuitten we op Klein Parijs in Haarlem. Een knus, vol maar vooral gezellig cafeetje in de Kleine Houtstraat waar je heerlijk kunt lunchen. Ze hebben allerlei lekkere broodjes met echte Parijse namen op de kaart staan, maar door middel van verschillende proeverijen kun je meerdere broodjes proberen. Win-win dus! Zoals je hierboven op de foto kunt zien maken ze je proefplankje erg leuk op. Perfect voor een gezellige lunch!

‘s Avonds wilden we graag naar de bioscoop, maar de film begon al vrij vroeg. Aangezien we redelijk laat hadden geluncht, ook nog een stukje taart hadden gegeten hadden we niet echt de behoefte om uitgebreid uiteten te gaan. We besloten bij een friettentje (op aanraden van Janneke) een lekker frietje te halen bij De Vlaamsche Reus aan de Nieuwstraat. De patat was echt heerlijk, maar helaas was de mayonaise echt verschrikkelijk.

Natuurlijk wil ik jullie alle fijne tips van Janneke niet onthouden en ik hoop binnenkort samen met haar deze hotspots zelf te bezoeken! 😉 Hieronder de tips van Janneke, inclusief de reden waarom je deze spots moet bezoeken.

Voor lunch:

  • Anne & Max: ‘Vaak wel druk en midden in de stad maar lekkere taartjes!’ 
  • Café Margaus: ‘Leuk voor lunch of koffie/thee. Is een beetje uit de drukte en aan het Spaarne (water). Erg mooi en fijne sfeer!’ 
  • By Lima: ‘Veganistisch en heel hip! :)’ 
  • Meneer Frans: ‘Leuke lunchroom en zit een beetje verstopt dus gebruik google maps 🙂 Je moet door een woonwinkel heen lopen of de sportwinkel die ernaast zit. Dan kom je er wel.’ 

Voor diner:

  • Bruxelles: ‘Eetcafe, beetje sober maar gezellig, goed en goedkoop eten! Vaak met een daghap voor 8 euro ofzo. Staan elke dag op de website. (Boven zit je het best)
  • De Lachende Javaan: ‘Heerlijke Indonesisch eten, maar iets aan de wat duurdere kant.
  • Woodstone: ‘Lekker pizza’s en pasta’s maar ze doen niet aan reserveringen en het kan er erg druk zijn. Wat ik vaak doe is dan binnenlopen, dan zetten ze je naam op de lijst en word je gebeld wanneer ze een tafel hebben, maar dan moet je er wel snel zijn. Dus dan ga ik wat drinken bij de Jopenkerk ernaast. Ook erg gezellig!’ 
  • Popocatepetl: ‘Lekker Mexicaans eten! En niet duur.’

Winkeltjes
Als je in Haarlem bent kun je er bijna niet omheen: shoppen! Haarlem kent heel veel toffe winkeltjes en heeft echt voor ieder wat wils! Zoals Amsterdam bekend staat om de negen straatjes, heeft Haarlem de Gouden Straatjes. Verschillende straatjes met bijzondere, sfeervolle winkeltjes vol met speciale producten. Wil je wat meer informatie over de straatjes? Duik dan bij een van de winkeltjes naar binnen en haal een boekje op. Nog niet in de stad? Ook op de website vind je voldoende informatie!

Zo doken wij Tea my dear, een schattig theewinkeltje aan de Kleine Houtstraat in en werden verrast door heel veel verschillende soorten thee. Perfect voor een cadeautje (of gewoon lekker voor jezelf). Voor andere (lekkere) cadeautjes moet je zeker even bij Chocolaterie Pierre (zelfde straat) naar binnengaan. De heerlijke geur van chocola komt je op straat al tegemoet.

Een ander winkeltje waar je waarschijnlijk uren rond kunt dwalen voor leuke dingetjes is De Wereld van Jansje (in de Grote Houtstraat). Ze verkopen er niet alleen toffe spulletjes, maar het is ook nog een speciaal project waar medewerkers een plek bieden aan mensen met een geestelijke beperking. Een must visit, dus! Voor fijne woonspullen (en waar ze een prachtige bank hadden) ga je naar De Schatkamer (aan de Anegang). En ach, als je daar dan toch bent duik dan ook even Dille & Kamille in (zit tegenover de Schatkamer).

Als boekenwurm kon ik Haarlem natuurlijk niet verlaten zonder Boekhandel de Vries te bezoeken en ik ging niet met lege handen naar buiten. Ik kreeg Schildpadden tot in het oneindige, maar het was moeilijk om met slechts één boek naar buiten te gaan als je eenmaal tussen al die mooie pareltjes in zo’n mooie boekwinkel loopt! Boekhandel de Vries vind je aan de Gedempte Oude Gracht 27.

Leuke dingen om te doen
Naast dat je dus heel erg lekker (en bij heel veel leuke plekjes) kunt eten én goed kunt winkelen in Haarlem zijn er nog voldoende andere dingen om te doen. Wij bezochten bijvoorbeeld de Grote of St. Bavokerk, gelegen aan de Grote Markt (kun je bijna niet omheen). Ondanks dat ik niet gelovig ben, vind ik het altijd leuk om kerken te bezoeken. Nu doen we dat eigenlijk nooit in Nederland, maar wij besloten daar verandering in te brengen. De Bavokerk is erg indrukwekkend en zeker waard om te bezoeken. Je betaalt slechts €2,50 om naar binnen te gaan en je krijgt dan een foldertje mee waarmee je een hele wandeling door de kerk kunt maken en allerlei leuke informatie krijgt. Aanrader!

Van Janneke kreeg ik ook nog de tip om voor slechts €0,50 een wandeling bij het VVV-kantoor (ja, die bestaan nog ;)) op te halen. Helaas hebben wij dat niet gedaan (want: te weinig tijd). Je hebt hier allerlei leuke wandelingen (waaronder de Hofjeswandeling) die je vanzelf langs allerlei leuke plekjes (en leuke winkeltjes) brengt.

Overig
Wij sliepen in Bed & Breakfast L’Anders, midden in het centrum. Echt een aanrader! We zaten overal dichtbij en het personeel was erg vriendelijk. Voor €90,- heb je een tweepersoonskamer met eigen badkamer en mag je in de ochtend ontbijten in de brasserie eronder. Daarnaast staat er een goed gevulde koelkast op de gang waar je drinken uit kon pakken. Erg goed! Helaas moesten wij de volgende ochtend vroeg op pad, dus konden we niet ontbijten in de brasserie. Gelukkig kregen we een ontbijtpakketje mee!

Ik wil Janneke bedanken voor haar tips en ik kan niet wachten om een keertje terug te gaan naar Haarlem om nog meer te ontdekken!

Heb jij nog tips voor Haarlem?

Liefs,
Marleen

You may also like

1 reactie

  1. Jaaaa leuk! Blij dat jullie een leuke dag hebben gehad 🙂 Kom maar snel een keer terug voor een persoonlijke rondleiding 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.