11x tips en ervaringen voor Bangkok

Vandaag is het precies twee weken geleden dat we terugkwamen na drie weken Thailand. Jeetje, wat is de tijd voorbij gevlogen en het lijkt alweer maanden geleden dat we weg zijn geweest. Gelukkig hebben we foto’s (al heb ik er echt heel weinig gemaakt dit jaar) om nog eventjes terug te kijken naar onze relaxte reis. Natuurlijk hebben we een aantal bekende steden bezocht en hebben we heel wat leuke dingetjes gedaan. In 2 à 3 artikelen zal ik mijn ervaringen en tips voor Thailand met je delen en vandaag begin ik bij onze eerste stop: Bangkok. 

Dit artikel bevat tips en originele dingen om te doen in Bangkok. Ik heb de bekende bezienswaardigheden die je in elk reisboekje tegenkomt overgeslagen. Juist de minder bekende plekjes vind ik het leukst om te ontdekken. Hopelijk jij ook! 

1. Neem euro’s mee uit Nederland
Een van de tips die we van te voren te horen hadden gekregen en die we ook veelvoudig op internet hadden gelezen was om euro’s mee uit Nederland te nemen. Het is erg duur om daar ter plekke geld te pinnen, aangezien je een slechte koers hebt én je betaalt extra transactiekosten (met je creditcard en met je pinpas). Het is daarom zeker aan te raden om een redelijk groot bedrag aan euro’s mee te nemen en ter plekke te wisselen. Wij namen €500,- mee en hebben regelmatig wat gewisseld. Zo is de koers op het vliegveld erg gunstig en kun je gelijk je geld ‘kleinmaken’ bij de supermarkt om de hoek. Daarna hebben wij nog maar één keer een bedrag gepind en op deze manier hebben we de extra transactiekosten goed kunnen drukken.

2. Lumpini Park
Midden in Bangkok vind je een behoorlijk groot park waar je heerlijk even kunt ontsnappen van de drukte en plakkarigheid van de grote stad. Het park bestaat uit gedeeltes waar je gratis kunt sporten met allerlei apparaten en gewichten, maar je kunt ook een fijn plekje zoeken om te lunchen. Op het meer kun je voor een half uurtje (of langer natuurlijk) een waterfiets in de vorm van een zwaan huren voor nog geen euro. Ontzettend leuk om eventjes heerlijk te ontspannen. Zeker een aanrader en mochten we ooit nog een keer naar Bangkok gaan zou ik Lumpini Park zeker niet overslaan.

3. Openbaar vervoer
Als je aan Bangkok denkt zul je niet zo snel aan het openbaar vervoer denken. Een taxi is makkelijk te maken en natuurlijk moet je ook zeker een keer met een tuktuk gaan, maar het openbaar vervoer is ook zeker een aanrader. Het is zeker niet duur en je hebt natuurlijk geen last van files of andere verkeersdrukte (want ja, dat is er). Bangkok kent een systeem van skytrains en de metro. Beide is een aanrader om te doen, want je bent zo aan de andere kant van de stad. Wel zou ik aanraden om het openbaar vervoer tijdens de spits te ontwijken, want claustrofobisch wordt het wel. Dit filmpje is misschien een beetje overdreven, maar het komt in de buurt! 😉

Zwaantjes in Lumpini Park

4. Siam Square
Oké, toegegeven, deze spot vind je in veel boekjes, maar het is wel erg leuk om te doen. Het was niet ons directe plan om hier heen te gaan, maar we kwamen er toevallig langs. Siam Square is ontzettend druk (alleen al bij auto’s die overal tussendoor en onderdoor vliegen), maar ook bij het winkelend publiek. Deze plek kent veel westerse grote winkels en het is een echt shopwalhalla. Vergeet je pinpas niet, want je kunt hier sowieso je geld kwijt!

5. Bezoek een Skybar
Je mag Bangkok sowieso niet verlaten zonder een cocktail te drinken om een van vele skybars. Bangkok staat vol met hoge gebouwen en veel van deze tops hebben een skybar mét waanzinnig uitzicht! Het is een aanrader om van te voren even de menukaarten van verschillende bars te bekijken zodat je zeker weet dat ze iets lekkers er tussen hebben zitten (en zelfs misschien wat te eten) en zodat je niet schrikt van de prijzen. Sommige skybars vragen namelijk de hoofdprijs voor een redelijk simpele cocktail.

6. Adressen in het Thais
Dit is vooral van toepassing bij de tuktuks en taxi’s. Een van de eerste dingen die mij in Thailand opviel is dat de mensen ontzettend slecht Engels praten. Niet alleen in Bangkok, maar eigenlijk door heel Thailand spreekt de gemiddelde Thai geen Engels. Ondanks dat Thailand zeker een land is waar je alles erg makkelijk kunt regelen, is de communicatie niet altijd vlekkeloos verlopen. Wij hebben zelfs een keer in de taxi gezeten waarbij de taxichauffeur de compleet verkeerde kant opging, omdat hij ons niet goed had begrepen. Het is dus zeker een tip om alle adressen van je hotel/hostel ook in het Thais mee te nemen, zodat de chauffeur in ieder geval de goede kant op gaat. 😉

7. Chatuchak Market
Eerlijk gezegd ben ik hier hooguit 10 minuten geweest, maar wat ik heb gezien was leuk. Alleen was het zo gigantisch warm en zo ongelofelijk druk dat ik op dit moment geen zin had om mijn weg te vinden tussen alle winkelende mensen. Toch is het zeker iets wat je gezien moet hebben én je kunt er erg goed slagen voor souvenirtjes. Op onze allerlaatste dag in Thailand zijn we naar deze markt gegaan en kwamen er achter dat we eigenlijk door het hele land teveel hadden betaald voor ongeveer alle souvenirtjes. Mocht je dus nog even een koffer vol met leuke cadeautjes naar huis mee naar huis willen nemen, dan is de Chatuchak Market in het noorden van de stad echt iets voor jou!
De markt is alleen op zaterdag en zondag. Mocht je deze dus willen bezoeken moet je hier rekening mee houden. 

8. Neem een taxi met meter
Ook deze tip zul je op de meeste fora wel tegenkomen, maar echt: neem een taxi met meter. Vraag voordat de beste man (het zijn altijd mannen) zijn meter aan wil zetten. Weigeren of proberen ze er een ‘mooie’ prijs van te maken? Uitstappen en op zoek gaan naar de volgende. De metertaxi is altijd goedkoper! Sowieso is de taxi erg goedkoop, voor een ritje van 20 minuten ben je nog geen €3,- kwijt.

9. MBK Centre
Op de hoek van Siam Square zit het MBK Centre. Een van Bangkoks bekendste en grootste winkelcentrum. Het is populair onder toeristen en onder plaatselijke bevolking en het was echt een van de leukste dingen die we in Bangkok hebben gedaan (misschien zijn we er daarom drie keer geweest). Het winkelcentrum kent 7 verdiepingen en heeft werkelijk alles. Het is een enorme combinatie van ontzettend veel restaurantjes, souvernierkraampjes, elektronicashops, bioscopen en supermarkten. Je kunt er makkelijk verdwalen en shoppen tot je er letterlijk bij neer valt. Op de bovenste verdieping hebben ze ook escape rooms (tip!) en kun je bijna een wereldreis maken aan alle verschillende soorten restaurantjes die ze hebben. Yes, MBK is echt een must see!

10. Tuktuks
Zoals ik hierboven al schreef is je reis naar Thailand niet compleet zonder een ritje in een tuktuk te maken. Zorg wel dat je van te voren goed de prijs hebt afgesproken en dat je niet ergens langs wordt gereden zodat je ‘eventjes’ bij een winkel van een vriend naar binnen kunt gaan. Het is leuk om door het verkeer te zoeven in een klein karretje, maar nogmaals: spreek echt een prijs af anders betaal je achteraf de hoofdprijs.

11. Tempels
Eerlijk gezegd hebben wij de meeste bekende en toeristisch spots overgeslagen. Van te voren waren we van plan om de grote tempels en het paleis te bezoeken, maar uiteindelijk hebben we deze overgeslagen. Op de dag van ons geplande bezoek was er namelijk een ceremonie en in de middag moesten we in een rij van zo’n 3 kilometer staan om überhaupt binnen te komen. En tja, met 40 graden vonden wij dat niet zo’n heel strak plan. Mijn tip is daarom ook om je bezoek van te voren goed te plannen en eventueel bij de receptie van je hotel/hostel te vragen of er die dag speciale momenten zijn.

Zo, dit artikel is toch nog iets langer geworden dan gepland. Mocht jij zelf nog leuke, belangrijke of gekke tips hebben voor Bangkok, deel ze in de reacties hieronder! Binnenkort zal ik ook mijn tips en ervaringen over Chiang Mai (mijn favoriet) delen.

Zou jij graag naar Bangkok willen?

Liefs,
Marleen

You may also like

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.